Hírek

Magyar Konyha

2024. november 20.

bejgli , év bejglije , cukrász ipartestület , karl zsolt , bánki viktor

A Magyar Cukrász Ipartestület Az Év Bejglije 2024. versenyére „Hagyományos diós", „Hagyományos mákos" és „Ínyenc" kategóriában lehetett nevezni. Az első és az utolsó kategóriában egy Dunaharasziban működő cukrászda tarolt, a legjobb mákos bejglit egy budapesti pékség készítette.

Az Ipartestület célja ezzel a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében.

A versenyre tehát „Hagyományos diós", „Hagyományos mákos" és „Ínyenc" kategóriában lehetett nevezni. Utóbbi bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglit jelentett, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett" termék. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

Idén sláger volt a pekándió, a füge és a vörösbor, kedvelt volt a fekete cseresznye, az áfonya, a meggy, a pisztácia és az aszalt szilva, de előfordult birsalma, csipkebogyó, sütőtök, cékla és még mangó is a felhasznált alapanyagok között. A szokásos karácsonyi fűszereken túl – fahéj, szegfűszeg, citrom- és narancshéj – használtak a versenyzők gyömbért, ánizst, szerecsendiót, csillagánizst és édesköményt is.

A versenymunkákat kategóriánként három fős zsűri értékelte, idén több mint 50 bejglit kellett végig kóstolnia a grémiumnak.




Íme a versenyeredmények:


Hagyományos diós kategóriában:


  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest


Hagyományos mákos kategóriában:


  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Bánki Viktor – Még1kiflit Kézműves Pékség, Budapest
  • Ezüstérmes: Virágh Krisztina – Némi Kenyér Pékség, Budapest
  • Bronzérmes: Szabó Zsombor – Mignon Cukrászda, Debrecen


Ínyenc kategóriában:


  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Bíboros – Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Ezüstérmes: Téli Ambrózia – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Bronzérmes: Csendes éj mannája – Vámosi Péter – Karl Kávézó, Dunaharaszti



Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti


A több kategóriában is dobogós helyezést és ezzel a legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Év Bejglije Kézműves Nívódíj nyertese: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti.

Az Év Ínyenc Bejglije, a Bíboros egy aszalt szilvás - vörösboros – diós, valamint narancs- és citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített birsalmasajt töltelékes, hagyományos pozsonyi tésztával készült bejgli különlegesség.  

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek