Cikkek

Magyar Konyha

2024. november 19.

édesburgonya , batáta , egészség

Az édesburgonya, vagy batáta Közép-Amerikából származik, de már az amerikai őslakosok is annyira szerették, hogy magukkal vitték, amerre csak tudták. Európába Kolumbusz hozta el, eleinte csak dísznövényként funkcionált, csak később kezdték el a gumójáért termeszteni. Ma a legtöbbet Kína állítja elő belőle.

Az USA-ban úgy tartják, az egyik legegészségesebb étel a hálaadási asztalon, hiszen telis-tele van jótékony anyagokkal.

Stabilan tartja a vércukorszintet, csökkenti a rák kockázatát és nagyszerű káliumforrás. Utóbbi segíti az idegek működését, fenntartja a megfelelő vérnyomást, a szívverést és az izmok összehúzódását. Egy közepes méretű, főtt batáta körülbelül 350 milligramm káliumot tartalmaz – ez az átlagos felnőtt számára ajánlott napi mennyiség mintegy 12 százaléka.

A narancssárga zöldség jellegzetes ízéről a természetben előforduló cukrok gondoskodnak. Ezekből egy közepes édesburgonya körülbelül kilenc grammot tartalmaz. Eközben pedig viszonylag magas az élelmi rost tartalma is, így lassul a cukor lebomlása, ami ugyancsak előnyös, nem is beszélve arról, milyen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Egy közepes édesburgonya az ajánlott napi A-vitamin mennyiség több mint 100 százalékát tartalmazza, elsősorban béta-karotin formájában és a javasolt napi C-vitamin mennyiség ötöde ugyancsak megtalálható egy szemben. Ezeken kívül pedig nagy mennyiségű rezet és mangánt is tartalmaz, amelyek segítségével a szervezet antioxidánsokat állít elő.

Élettani hatásai tehát nagyszerűek, de mi leginkább persze gyönyörű, élénk színéért, krémes állagáért és finom ízéért szeretjük. Készítsük el többféleképpen is!

Burgonya-édesburgonya curry - Száraz Zsuzsanna receptje

Édesburgonya-krémleves rántott királyrákkal – Tivadar György receptje

Ceviche, padlizsán, édesburgonya - Bíró Dániel és Pankotai Tamás receptje


Kapcsolódó cikkek