Kalla Kálmán receptje
2018. február 7.- 1 db moulard kacsa mindkét melle (kb. 800 g)
- 4 db zsályalevél
- 4 szál rozmaring
- 4 szál kakukkfű
- 2 mk cukor
- só, bors
CÉKLÁS MEGGY
HOZZÁVALÓK:
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 db közepes cékla, sütve vagy főzve
- 2 kk keményítő
- 2 ek vörösbor
ÉDESBURGONYACHIPS
HOZZÁVALÓK:
- 2 szem édesburgonya
- 50 g vaj
- só, szerecsendió
- 2 ek burgonyapehely
A melleket félbevágjuk. A húsos részről eltávolítjuk az ereket, inakat, hártyákat. A hájas részén a bőrt levágjuk úgy, hogy a húson 2-3 mm zsírréteg maradjon. Ezt a zsírréteget bevagdossuk, sűrűn keresztben, hosszában, kockásra.
A húsos részt sózzuk, borsozzuk és cukrozzuk, ráhelyezzük a friss fűszereket. Egyenként, szorosan öntapadós fóliába csavarjuk, vákuumtasakba tesszük, a levegőt kiszívjuk, lezárjuk. Két napig hűtőben érleljük.
A tasakokat egyenként 1-1 percre bő, lobogó forró vízbe mártjuk, majd
Jeges vízben lehűtjük. Hűtőben hosszabb ideig eltarthatjuk.
Tálalás előtt 1-2 órával kivesszük a hűtőből, kibontjuk, és serpenyőben a zsíros felén megpirítjuk, míg ropogós, töpörtyű- színű lesz. A másik oldalát épphogy átforrósítjuk.
CÉKLÁS MEGGY ELKÉSZÍTÉSE:
A magozott meggykonzerv levét felforraljuk a vörösborral, és beletesszük a kockákra vágott céklát. Besűrítjük a keményítővel, és beletesszük a magozott meggyet, egyet forr, utána félretesszük.
ÉDESBURGONYACHIPS ELKÉSZÍTÉSE:
Sonkagépen levágunk 4 egyforma nagy szeletet az édesburgonyából. A szeleteket néhány óráig tálcán hagyjuk száradni, majd bő olajban ropogósra sütjük. A többi édesburgonyát sós vízben puhára főzzük. Átpasszírozzuk, vajjal simára keverjük, sóval, szerecsendióval ízesítjük, és burgonyapehellyel kissé besűrítjük.
rozmaring , kacsamell , zsályalevél , kakukkfű , magozott meggybefőtt , cékla , keményítő , vörösbor , édesburgonya , burgonyapehely , vaj , szerecsendió