Berta Gréta receptje
2020. július 30.(10 adag)
LINZERLAP
HOZZÁVALÓK:
- 75 g Koronás Kristálycukor
- 75 g vaj
- 35 g tojássárgája (1,5 db)
- 110 g liszt
- 3 g sütőpor
KÖRTERAGU
HOZZÁVALÓK:
- 665 g körte kockára vágva
- 135 g Koronás Kristálycukor
- 3 g fahéj
- 5 db szegfűbors
- 35 g keményítő
MANDULÁS LAP
HOZZÁVALÓK:
- 50 g tojásfehérje
- 35 g Koronás Kristálycukor
- 25 g Koronás Kristálycukor
- 45 g mandulaliszt
- 10 g keményítő
- 1/2 db lime héja
KRÉMSAJTOS-VANÍLIÁS GANACHE
HOZZÁVALÓK:
- 100 ml tejszín
- 65 ml tej
- 165 g Philadelphia krémsajt
- 1/2 rúd vanília
- 2 db zselatinlap
FŰSZERES ZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 85 ml víz
- 1/2 rúd fahéj
- 2 db szegfűbors
- 1/2 rúd vanília
- 15 g Koronás Kristálycukor
- 1 db zselatinlap
TOVÁBBI HOZZÁVALÓK:
- sárgabaracklekvár
- mentalevél
A cukrot a vajjal kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat, és hozzákeverjük a sütőporos liszthez.
A hozzávalókat a keményítő kivételével feltesszük főni. Amikor már majdnem forr a levet eresztett körte, a keményítőhöz hozzáadunk 30 ml vizet, és csomómentesen elkeverjük, majd alapos keverés mellett hozzáadjuk a körtéhez.
MANDULÁS LAP ELKÉSZÍTÉSE:
A fehérjét a 35 g cukorral habbá verjük, majd hozzákeverjük a lime héját.
ELKÉSZÍTÉSE:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A többi hozzávalót feltesszük főni, folyamatosan keverjük, amíg a krém eléri a 80 °C-ot, akkor belekeverjük a zselatinlapokat.
A fűszeres zselét készítjük el utoljára. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A többi alapanyagot feltesszük főni.
A linzerlapot felforrósított sárgabaracklekvárral leheletvékonyan megkenjük,
Gyermekkorában édesanyja nem engedte a konyhába, így csak 16 évesen jutott eszébe, hogy cukrász legyen. Szerencséje volt a mestereivel, szeretettel emlékezik Bechmann Györgyre, a Béke szálló cukrászára, Zombori Zsuzsára, akitől elsajátította a karamellázás művészetét, de sokat tanult a Gerbeaud-házban Kolonics Zoltántól és egy négy hónapos olaszországi tanulmányúton is.
liszt , tojás , sütőpor , vaj , körte , fahéj , keményítő , szegfűbors , lime héja , tej , tejszín , mandulaliszt , vanília , Philadelphia krémsajt , zselatinlap , sárgabaracklekvár , mentalevél