Orbán Szilvia
2022. július 5.Dubaj , Egyesült Arab Emirátusok , Michelin Guide , Michelin-csillag , étterem , elismerés , rang
A város első Michelin Guide díjátadóján kilenc étterem kapott egy, és kettő vendéglátóhely két csillagot.
Dubaj legújabb látványosságának, a csillogó Jövő Múzeumának rozsdamentes acél homlokzatát három, arab kalligráfiával írt idézet díszíti. Az idézetek a város vezetőjétől, az Egyesült Arab Emirátusok államfőjétől, Mohammed bin Rasid al Maktoum sejktől származnak. Az egyik így szól:
Bár Mohammed sejk – ahogyan a múzeum maga is – olyan innovációk felé tekint, amelyek 2071-re megvalósulhatnak, Dubaj kreatív ereje, igaz, más területen, de jelenleg is megmutatkozik.
A június végén, a városban első alkalommal megrendezett Michelin-díjátadó egyben a Michelin Guide debütálásának is számít a Közel-Keleten.
„Felügyelőink mélyen elmerültek Dubaj gasztroéletének minden dimenziójában” – fogalmazott a ceremónián a Michelin Guides nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullennec. „Minden egyes követ felforgattak – így ugyanúgy feltérképezték a világsztár séfek által vezetett luxuséttermek világát, mint a barátságos helyiek által üzemeltetett kis bisztrókét.
Elmondhatom, hogy munkatársaink elámultak, mennyire kozmopolita ez a város!”
A Michelin anonim felügyelői minden éttermet öt szempont alapján értékeltek: a hozzávalók minősége, az ízek és a főzési technikák kiválósága, a séf személyisége a konyháján keresztül, az ár-érték arány, illetve a felügyelői látogatások közötti konzisztencia. (Bár ugyanaz a felügyelő nem jár kétszer ugyanabban az étteremben, a rendszer lényege, hogy a képbe került helyeket többször felkeresi a Michelin Guide.)
A kulináris sokféleség abban is megmutatkozott, hogy a 69 kiválasztott vendéglátóhely 21 különböző konyhát képviselt.
Dubaj 9 egycsillagos étterme:
- 11 Woodfire
- Al Muntaha
- Armani Ristorante
- Hakkasan
- Hoseki
- Ossiano
- Tasca by José Avillez
- Torno Subito
- Tresind Studio
Kétcsillagos lett:
„Totálisan váratlanul ért” – nyilatkozta a díjátadó után Niko Romito. „Nagyon hittünk benne, de nem számítottunk rá. 2017 óta vagyunk itt, azóta dolgozunk azon, hogy a lécet egyre magasabbra tegyük, és hogy kitoljuk a határokat – mégis, ez a második Michelin-csillag most teljesen váratlan.”
A Michelin ajánlásában is szereplő Lowe pedig egy másik elismerésnek is örülhetett: ez volt az első és az egyetlen vendéglátóhely, amely Zöld Csillagot kapott a fenntartható gasztronómiában véghezvitt törekvései és a pazarlásmentes működés megvalósításáért.
A város turisztikai vezetése számára a Michelin Guide megérkezése nagy dolgokat jelent. A távlati cél már nem csak az, hogy Dubaj a világ leglátogatottabb városa legyen (pillanatnyilag a 4. helyen áll), de az is, hogy kulináris szempontból is felkerüljön az „ezt látni kell” listára.
Azok az éttermek – illetve séfek és csapatuk – amelyeket most díjaztak, bebizonyították, hogy Dubaj egyre fényesebb jövőjét ők is írják. Mohammed sejk egy másik idézete épp idevág a Jövő Múzeumának homlokzatáról: „a jövő azoké, akik képesek elképzelni, megtervezni és kivitelezni – a jövő nem olyasmi, amit várunk, hanem olyasmi, amit megteremtünk”.