Hírek

Kitzinger Szonja

2023. június 21.

2023 június 20-án éjjel 11-kor Valenciában ünnepélyes keretek között derült fény arra, melyik a világ 50 legjobb étterme (The 50 World's Best Restaurants).


A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája a globális gasztronómiai trendek fokmérője, egyúttal iránytűje  az egyedülálló kulináris élményeket kínáló helyeknek is.

A The World’s 50 Best Restaurants idei listája az 1080 főt számláló, nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület összesen 27 különálló régióra oszlik világszerte, egyenként 40 tagú, összetétele pedig nemek szerint is kiegyensúlyozott. A szavazási folyamatra az esemény egyetlen szponzorának sincs hatása. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 51-től 100-ig tartó rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott rangsor integritását és hitelességét.


Az alábbi listát elnézve nyugodtan levonhatjuk a következtetést, miszerint spanyol ajkú hatalomátvétel zajlik a gasztronómiában. A világ legjobb étterme a Limában működő Centrál, a második a barcelonai Disfrutar, a harmadik a Diverxo Madridban. (A Magyar Konyha július-augusztusi számában a Disfrutar séfjével exkluzív interjút közlünk, Oriol Castro Madary Orsolyának nyilatkozott, melyből lebilincselő interjú készült).



A környékünkről a legjobb eredményt a bécsi Steirereck érte el, amely a 18. helyen végzett. 


Andoni Luis Aduriz baszk séf és a rettenthetetlen élelmiszer-innovátor nyerte el a világ 50 legjobb étterme 2023-as ikon díját.


Pía Salazar, az ecuadori Nuema színeiben hozta el A világ legjobb cukrásza díját.


A világ legjobb női séfje 2023 díjat Elena Reygadas kapta Mexikóváros egyik kiemelkedő éttermében, a Rosettában végzett munkájáért.


Miguel Ángel Millán, a madridi Diverxo-tól kapta a Beronia World's Best Sommelier-díjat.


A Gin Mare Art of Hospitality díjat a koppenhágai Alkimista tudhatja a magáénak..




1. Central, Lima 



2. Disfrutar, Barcelona 



3. Diverxo, Madrid



4. Asador Etxebarri, Antxondo



5. Alchemist, Copenhagen



6. Maido, Lima



7. Lido 84, Gardone Riviera



8. Atomix, New York 



9. Quintonil, Mexico City



10. Table by Bruno Verjus, Paris (Highest New Entry) 



11. Trèsind Studio, Dubai



12.. A Casa do Porco, SãoPaulo



13.. Pujol, Mexico City



14.. Odette, Singapore (also Estrella Damm Chefs' Choice Award)



15.. Le Du, Bangkok



16. Reale, Castel di Sandro



17. Gaggan Anand, Bangkok 



18. Steirereck, Vienna



19. Don Julio, Buenos Aires



20. Quique Dacosta, Denia



21. Den, Tokyo



22. Elkano, Getaria



23. Kol, London



24. Septime, Paris



25. Belcanto, Lisbon



26. Schloss Schauenstein, Fürstenau



27. Florilège, Tokyo



28. Kjolle, Lima



29. Boragó, Santiago



30. Frantzén, Stockholm



31. Mugaritz, San Sebastian



32. Hiša Franko, Kobarid



33. El Chato, Bogota



34. Uliassi, Senigalia



35. Ikoyi, London



36. Plénitude, Paris



37. Sézanne, Tokyo



38. The Clove Club, London



39. The Jane, Antwerp



40. Restaurant Tim Raue, Berlin



41. Le Calandre, Rubano



42. Piazza Duomo, Alba



43. Leo, Bogota



44. Le Bernardin, New York



45 Nobelhart & Schmutzig, Berlin



46. Orfali Bros Bistro, Dubai



47. Mayta, Lima



48. La Grenouillère, La Madeleine-sous-Montreuil



49. Rosetta, Mexico City



50. The Chairman, Hong Kong



A 100-as lista 51-100. helyezettjeiről itt írtunk.