Cikkek

Június 25-én jelenik meg a Magyar Konyha soron következő, 12. balatoni gasztrokalauza. A köveskáli Káli Art Inn, vagyis a kiadvány egyik állócsillaga, idén is hozta az elvártat.


A Káli Art Inn évek óta kihagyhatatlan helyszíne a Magyar Konyha július-augusztusi lapszámához csomagolt kiskönyvünknek, amelyben a Balaton legjobb éttermeit ajánljuk olvasóinknak. A most tárgyalt hely, igazából elsősorban szállás, abból viszont unikálisat nyújt az odalátogatóknak immár 24. (!) éve.



Hatalmas kert, szépen nyírt gyep


Fantasztikusan karban tartott kert, jóízléssel kialakított egyedi szobák, medence, bio fürdőtó, szaunaház, csodás kerti bútorok gondoskodnak arról, hogy az embernek kedve se legyen kitenni a lábát a hotelből, amit évtizedek óta fejlesztenek művészetpártoló tulajdonosaik.



Az étterem terasza


Legutóbbi nagy dobásuk egy, a hotelhez tartozó szoborpark kialakítása volt. A Káli Art Park célja, hogy létrehozzon egy olyan helyet, ahol a művészet és a természet összefonódik és inspiráló környezetet teremt mind a művészeknek, mind a látogatóknak. A butikhotel tulajdonosai a kert szobrokkal történő benépesítéséhez évente nyílt pályázatot hirdetnek, az alkotásokat egy teljes évig kiállítják, a nyertes pályaművet pedig meg is vásárolják.



A 2024-es alkotások már megtekinthetők a szoborparkban. Ez itt az én kedvencem, Leitner Levente Lucky Fountain című munkája


De vissza a hotelhez. Az épületcsoport legrégebbi ingatlana 1880-ból származik és egykor a tiszti kaszinónak adott helyet, igaz, a reggelit és vacsorát kínáló épület is patinás. És ezzel meg is érkeztünk a gasztronómiához. Az étterem elsősorban a szállóvendégek igényeit szolgálja ki, de szívesen látják azokat is, akik előzetesen bejelentkeznek. Erre azért van szükség, mert a pontos létszámhoz lövik be az adagokat, felesleget nem termel a konyha, ily módon törekszik a fenntarthatóságra.



Előételnek Zöldborsó panna cotta


Meleg vacsorát a hotel kizárólag csütörtöktől vasárnapig szervíroz, a többi napon tapas jellegű hideg vacsorát adnak a vendégeknek, méghozzá "Apró bűnök" összefoglaló név alatt. A fogások kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy helyben termő és szezonális alapanyagból készüljenek a fogások, – gyakran van terítéken mangalica, borjú, kakas, kacsa és balatoni hal, – ez is fontos pillére a fenntarthatóságnak.



Eperleves tápiókapudinggal


Az irányokat minden esetben Ekler Viktor tanácsadó séf határozza meg. A zöldségek nagy részét, a sajtokat, mézet, teljes egészében a Káli-medencében élő kistermelőktől szerzi be, a mandula és a dió a kertben terem, de a fűszernövényeknek és bizonyos zöldségeknek is csak a kiskertből kell az asztalig vándorolniuk, ez pedig kb. 15 métert jelent.



Borjúmájas zellervariációkkal


Itt tartózkodásunk során során eperlevest, tojásos nokedlivel kísért paprikás csirkét, mély ízű húslevest, remek citromtortát, zöldborsó panna cottát, zellervariációkkal kínált borjúmájast ettünk. Az ízek kimunkáltak, a tálalás szemet gyönyörködtető, az adagok elégségesek, nem fujtósak. Magyarán nem innen merített Kryzsztof Varga Turulpörkölt című könyvének egyik legjobban sikerült életképéhez:


"Ó, azok a távozás utáni gyomorégések, amikor lángol az egész emésztőrendszer, és még spriccerrel sem lehet eloltani ezt a nyelőcsőtől a mellkason át a gyomorszájig és belekig húzódó tűzoszlopot, amikor a belsőnkre nehezedő súlyt még három pohár unikummal sem lehet enyhíteni."


Nem, ezért az élményért határozottan máshová kell menni, mondjuk valamelyik Balaton parti büfét ajánljuk ilyen céllal.



Citromtorta



Maradjunk tehát a kifinomult ízeknél. Ilyen itt a reggeli is, mely ráérősen kényelmes, 8 és 11 között fogyasztható tojásételekkel, sajt- és felvágottas tállal, zöldségekkel, napi tortával, műzliféleségekkel, pezsgővel, frissen facsart narancslével. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Káli Art Inn állandó résztvevője a Stílusos Vidéki Reggelik Fesztiválnak, mondjuk van is mondandójuk a műfajról. 



Reggeli hidegtál



A felterítés, a tálaláshoz használt eszközök, régi porcelánok, étkészletek egy letűnt polgári miliőt idéznek, békebeli hangulatot árasztanak. Egyszerűen az ember nem akar felállni az asztaltól, inkább késlelteti az élményt, kér még egy kávét csak, hogy elnyújtsa a pillanatot.



Rózsaformára faragott vaj


Pár szót a felszolgálás is megérdemel. Sok rossz élmény ért mostanában ezzel kapcsolatban, de nem itt. Udvarias a kiszolgálás, választékos módon kérdezik vissza az étel milyenségét. Figyelmes, ahogy a menüsort egyeztetik és ajánlják fel a gyerekeknek a cserefogások lehetőségét. A felszolgálók úgy dolgoznak, hogy nem húzzák túl a szerepüket. Nekik, ahogy a kertészeknek, szobaasszonyoknak, az üzemeltető házaspárnak is köszönhető, hogy a tökéletes kikapcsolódás itt megvalósulhat. Volt lehetőségük kikísérletezni ennek a receptjét, 24 éve állnak a vendéglátás szolgálatában, és, ha valahol: a Balaton mellett ez respektálandó.



A lugas a reggelik kellemes helyszíne


Nem szeretne lukra futni a Balatonon? Enne, de valami igazán jót? A Magyar Konyha Magazin Balatoni Gasztrokalauzát 2024-ben június 25-től keresse az újságárusoknál. Mi feltérképeztük, hogy Ön magabiztosan választhasson a vendéglátóhelyek közül!




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek