A tojáslikőrön túl is van élet, a házi likőrök készülhetnek tejmentesen, tojás nélkül, citrusokkal, százféle fűszerrel, ráadásul gyorsan, kevés munkával elkészíthetők. Mutatunk néhány gyors receptet.
Néhány napja írtunk hosszabban az egyik klasszikus téli italról, a tojáslikőrről, ami elég megosztó tud lenni, de ez talán önmagában a likőr műfajának is köszönhető: valaki vagy szeret édes-krémes italokat szopogatni, vagy nem. A tojáslikőrt általában cukorral, tejszínnel, tejjel, valamilyen szeszes itallal és természetesen tojással készítik. Az alkohol lehet rum, whisky, konyak, brandy – vagy ez mind.
A jó tojáslikőr selymes és homogén, semmiképpen sem híg, de nem is túl vastag. Sűrű állagához hozzájárul a jelentős mennyiségű cukor és a sárgájákon maradó kevés fehérje, sőt bizonyos receptek szerint a tökéletes textúrához felvert tojásfehérje is kell. Alkoholtartalma miatt viszonylag sokáig eltartható, és míg egyesek úgy vélik, néhány napnyi állás után teljesedik ki, mások arra esküsznek, hogy frissen a legjobb.
Az angolszász kultúrában eggnogként ismert, ami állítólag az “egg” és a “grog” szavakból áll össze, de persze sok más néven (például posset) ismert. A grog, vagyis a tengerészek itala, lényegében vizezett rum, amit citrusokkal és szerecsendióval is ízesítettek, tejterméket és tojást nem tartalmaz, igaz, hosszú hajóutakon nehéz is lett volna megoldani.
A tojáslikőrt hagyományosan hidegen fogyasztjuk, de érdemes kipróbálni melegen, habosítva, friss szerecsendiót reszelve rá, így igazán felmelegíti az embert a lefagyosabb időben is - ezen a linken a Boutiq’Bar fűszeres eggnog receptjét is megtalálja. De az eggnogon vagy a tojáslikőrön kívül még bőven van mit kipróbálni otthon, és szerencsére a házi likőrökkel nem kell sokat dolgozni (ami a karácsonyi hajrában nagy előny), viszont szuper karácsonyi ajándék is lehet belőlük. Az ízekkel, alapanyagokkal nyugodtan lehet kísérletezni, az alábbi recepteknél a fűszerezés és az alkoholok csak útmutatók.
A tejmentes
Az alap tojáslikőr-eggnog vonalon nyugodtan helyettesíthetjük a tejet és a tejszínt magtejekkel. A legjobb a rizs- és a kókusztej keveréke, mivel mindkét ital kifejezetten édeskés, de persze mandula-, zab- vagy szójatejjel is ki lehet próbálni, de utóbbiak talán kevésbé izgalmasak - persze ízlés dolga, ki mit szeret. Az alábbi változat karamellel indul és csak kókusztejet tartalmaz, de ettől még mindenkinek jó szívvel ajánljuk: attól, hogy valami “mentes”, nem feltétlenül azt jelenti, hogy kötelezően unalmas vagy lapos, ahogy ez a likőr is megállja a helyét minden tejszínes változat mellett.
Karamell-kókusztej likőr
Hozzávalók
- 400 g kókusztej
- 3 tojássárgája
- 75 g cukor
- 125 ml rum, brandy vagy whiskey
- 1 kk só
- Fűszerek (opcionális): vanília, kardamom, tonkabab, fahéj, szerecsendió
A kókusztejet a sót és a fűszereket (ha használunk) felforraljuk, félretesszük. A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, majd 3-4 részletben hozzáöntjük a forró kókusztejet, közben folyamatosan keverjük, hogy a karamell teljesen feloldódjon, rövid ideig hagyjuk forrni. Egy tálban keverjük simára a tojássárgáját és a forró karamellás kókusztej egyharmadát, majd öntsük vissza a nagyobb rész folyadékot.
Alacsony lángon főzzük további egy percig, közben folyamatosan keverjük habverővel. Szűrjük le, majd adjuk hozzá az alkoholt. Fogyaszthatjuk melegen, de hidegen is remek téli likőr. Lezárt üvegben hűtőben két hétig eláll, de érdemes észben tartani: minél több alkohol kerül az italba, annál hosszabb az eltarthatósági ideje.
Az arab kávé alapján
A közép-keleti gasztronómiában a kávé-kardamom párosa igen mélyen gyökerezik: az arab kávéhoz gyakran már pörkölés közben kardamomot adnak, de több változatában csak utólag kerül bele. A kávét hagyományosan nem édesítik, szóval a keserű italnak kifejezetten jól áll a kardamom citrusossága. Az alábbi recept ehhez képest viszonylag sok cukrot tartalmaz, de miután hozzáadjuk az alkoholt, sokat veszít az édes ízéből.
A szokásos brandy, rum, vodka vagy whiskey variációk mellett érdemes kipróbálni hozzá egy kis Grand Marnier-t, vagyis a franciák jellegzetes narancsos likőrjét, de ugyanúgy más narancs-alapú italok is szóba jönnek, mint a Triple sec vagy Cointreau.
Kávé-kardamom likőr
Hozzávalók
- 65 g erős presszókávé
- 65 g zsíros tej
- 200 g tejszín (min. 30%-os)
- 100 g cukor
- 3-4 szem egész zöld kardamom összetörve, vagy 1 kk őrölt kardamom
- Fél kk só
- 60-80 ml vodka, rum, whiskey vagy brandy
A kávét, tejet, tejszínt, cukrot, sót és a kardamomot felforraljuk, majd lefedve félretesszük egy órára. Ezután újra felforraljuk, leszűrjük, majd hozzáadjuk az alkoholt. Lezárt üvegbe töltve hűtőben egy hónapig eltartható.
Ha már narancs, Saly Noémi narancsos krémlikőrje hosszabb elkészítési időt igényel, de még pont van időnk elkezdeni, hogy karácsonyra elkészüljön. A hozzávalókat egy üvegben kell érlelni, szigorúan hidegben és sötétben (a hűvös kamrában vagy hűtőszekrényben) tartva, a likőrt pedig 2-3 naponta kell felrázni. Saly Noémi tanácsa a cifrázáshoz: lehet
– csak óvatosan: ne egyszerre túl sokfélét, és semmiből se túl sokat. És persze lehet csak citrusokat is használni, ehhez érett, erős aromájú gyümölcsöket javasol. Ne feledjék, hogy csakis kezeletlen héjú citrusokat használjanak!