Receptek

Narancsos krémlikőr

Saly Noémi receptje

2020. január 21.
  • 2 db bionarancs lereszelt héja és leve
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl forralt, hideg tej
  • 3 dl tiszta szesz vagy 6 dl semleges vodka
  • 10-20 dkg cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 darabka (kb. 4-5 centis) vaníliarúd kikapart bele
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Megint eljött a likőrkészítés ideje. A tojás és csokiváltozatok után most a kesernyés narancs felé vettem az irányt – nemcsak azért, mert kaptam pár szem kezeletlen gyümölcsöt egyenest a görög partokról, hanem azért is, mert múzeumi könyvtárunk polcain nagyon izgalmas recepteket találtam a századelős szakácskönyvekben, amelyektől beindult a fantáziám. Az elkészítés pofonegyszerű, csak pár percet vesz igénybe, de művünket utána is szemmel kell tartani, hogy húsvétkor elkápráztathassuk a családot.

Eszközök: éles kiskés, apró lyukú reszelő, egy nem túl szűk szájú másfél-két literes üveg, sűrű szűrő

Elkészítése: A gondosan megmosott narancsok külső héját lereszeljük, levüket citrompréssel kinyomjuk. Az összes hozzávalót az üvegbe zúdítjuk, jól lezárjuk, majd alaposan felrázzuk. Sötét, hideg helyre rejtjük – a kamrába vagy a hűtő aljába –, és legalább három-négy hétig naponta-kétnaponta felrázzuk. Ekkor majd le kell szűrni, esetleg kisebb adagokban beüvegezni, és továbbra is hidegen tartani.

Cifrázzam?
A narancs sokféle fűszerrel társítható. Lehet tenni bele mozsárban porrá tört kardamomot, picike ánizst vagy csillagánizst, borókabogyót, porított vagy frissen reszelt gyömbért, egy szál citromfüvet, egy kis reszelt citromhéjat, sőt a meglangyosított tejben feloldott pár kocka fehér csokoládét – csak óvatosan: ne egyszerre túl sokfélét, és semmiből se túl sokat. A másik véglet: nem teszünk bele semmilyen fűszert, csak a cukrot, a narancsot és egy csipetnyi citromhéjat. Ez esetben csakis érett, édes, erős aromájú gyümölcsöt válasszunk.

Felhasználása:
Pici kortyokban elnyalogatni, ez a legegyszerűbb. De mint minden krémlikőr, ez is részt vehet például egy száraz pezsgős, jeges koktélban vagy feldobhat egy télvégi gyümölcssalátát. A leszűréskor fennmaradó félmaréknyi kiázott héj mehet gyümölcsrizsbe, püspökkenyérbe.
Narancshéj: Kedvenc téli gyümölcsünk tele van egészséges rostokkal és vitaminokkal, a héja pedig illóolajokat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Önmagában nem ehető, de reszelve kitűnő fűszer. Ha nem jutunk kezeletlen gyümölcshöz, használat előtt nagyon alaposan le kell sikálni, többször váltott vízben kiáztatni, hogy ne maradjanak benne vegyszerek és tartósító anyagok.

Igazi orvosság: A narancs igazi orvosság -gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatását ismeri a tudomány. Hatféle B-vitamin, sok C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink is van benne. Ne vacakoljunk facsargatással, és kerüljük a dobozos leveket: együk meg úgy, ahogy van…

narancs , tej , tejszín , fahéj , tiszta szesz , cukor , vaníliarúd