Receptek

Narancsos krémlikőr

Narancsos krémlikőr

Saly Noémi receptje

Megint eljött a likőrkészítés ideje. A tojás és csokiváltozatok után most a kesernyés narancs felé vettem az irányt – nemcsak azért, mert kaptam pár szem kezeletlen gyümölcsöt egyenest a görög partokról, hanem azért is, mert múzeumi könyvtárunk polcain nagyon izgalmas recepteket találtam a századelős szakácskönyvekben, amelyektől beindult a fantáziám. Az elkészítés pofonegyszerű, csak pár percet vesz igénybe, de művünket utána is szemmel kell tartani, hogy húsvétkor elkápráztathassuk a családot.

HOZZÁVALÓK:
  • 2 db bionarancs lereszelt héja és leve
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl forralt, hideg tej
  • 3 dl tiszta szesz vagy 6 dl semleges vodka
  • 10-20 dkg cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 darabka (kb. 4-5 centis) vaníliarúd kikapart bele
ESZKÖZÖK:

éles kiskés, apró lyukú reszelő, egy nem túl szűk szájú másfél-két literes üveg, sűrű szűrő

ELKÉSZÍTÉSE:

A gondosan megmosott narancsok külső héját lereszeljük, levüket citrompréssel kinyomjuk. Az összes hozzávalót az üvegbe zúdítjuk, jól lezárjuk, majd alaposan felrázzuk. Sötét, hideg helyre rejtjük – a kamrába vagy a hűtő aljába –, és legalább három-négy hétig naponta-kétnaponta felrázzuk. Ekkor majd le kell szűrni, esetleg kisebb adagokban beüvegezni, és továbbra is hidegen tartani.

CIFRÁZZAM?

A narancs sokféle fűszerrel társítható. Lehet tenni bele mozsárban porrá tört kardamomot, picike ánizst vagy csillagánizst, borókabogyót, porított vagy frissen reszelt gyömbért, egy szál citromfüvet, egy kis reszelt citromhéjat, sőt a meglangyosított tejben feloldott pár kocka fehér csokoládét – csak óvatosan: ne egyszerre túl sokfélét, és semmiből se túl sokat. A másik véglet: nem teszünk bele semmilyen fűszert, csak a cukrot, a narancsot és egy csipetnyi citromhéjat. Ez esetben csakis érett, édes, erős aromájú gyümölcsöt válasszunk.

FELHASZNÁLÁSA:

Pici kortyokban elnyalogatni, ez a legegyszerűbb. De mint minden krémlikőr, ez is részt vehet például egy száraz pezsgős, jeges koktélban vagy feldobhat egy télvégi gyümölcssalátát. A leszűréskor fennmaradó félmaréknyi kiázott héj mehet gyümölcsrizsbe, püspökkenyérbe.


Ossza meg ismerőseivel:
Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább