Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. szeptember 21.TÉSZTA (mákos dacquoise)
I. RÉSZ
HOZZÁVALÓK:
- 330 g fehérje (8-9 tojás fehérjéje)
- 150 g finom kristálycukor (Korona)
II. RÉSZ
HOZZÁVALÓK:
- 250 g finomított kristálycukor
- 65 g mandulaliszt
- 140 g darált mák
- 65 g keményítőliszt
- 1 db friss citrom héja
ÁFONYALEKVÁR A TÖLTÉSHEZ
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg áfonyapüré (1,3-1,5 kg friss vagy mélyhűtött áfonya)
- 300 g cukor
- 7-8 g almapektin
TÉSZTA (mákos dacquoise)
I. RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
A fehérjét elkezdjük verni, s mikor már kezd összeállni, lassanként hozzáadagoljuk a cukrot. Laza krémes habra verjük.
II. RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE:
Az I. részhez óvatosan hozzákeverjük részletekben a mandulaport, a mákot, a keményítőlisztet és a citromhéjat. A Gerbeaud-ban ekkora mennyiségből 5 db, egyenként 22 cm átmérőjű tortalapot sütnek szilikonlapon, 180 °C-os sütőben, 13-14 perc alatt. Egy torta öt lapból áll össze.
ÁFONYALEKVÁR A TÖLTÉSHEZ:
Egy tortához 560 g lekvár kell, de kiadósabb egyszerre több lekvárt főzni. A maradékot eltesszük (kiválóan lehet vele például mákos makaront is tölteni).
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból lekvárt főzünk, kb. 103-105 °C-ig hevítve.
ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A tortát rétegenként 140 g lekvárral töltjük meg. A torta tetejét meghintjük keményítős porcukorral. A cukrászdában minden szelet tetejére adnak egy mákos makaront is.
mák , tojás , mandulaliszt , keményítőliszt , áfonyapüré , citrom héja , almapektin