Saly Noémi receptje
2021. február 9.- 3 kg alma
- 1 db ananász
- 1 kg grapefruit
- 1 kg vérnarancs
- 2 db nagy citrom
- 1 kg cukor
Ha valami netán megromlott, azt ki kell emelni a sorból − lekopogom: eddig semmi −, a csírázó krumplikat le kell beszélni törekvéseikről, a hagymák zöldje már masírozhat is egy salátába vagy körözöttbe (a kihajtott hagymát nem használom, nem jó a húsa) −, és nézzünk csak kicsit mélyebbre abban az almáskosárban!
Hát igen. A korábban láthatatlan ütődések randán barnulnak, némelyik szem megráncosodott, legalul kukachulladék jelzi: titkos járatokban kis vájárok dolgoztak.
A legegyszerűbb persze az lenne, ha az összes invalidust egy lendülettel kidobnám, de én ennek nem vagyok híve.
A mostani adag veszteségét lemértem: háromkilónyi almából magházastól, mindenestől csak 30 dekát kellett kidobni. Milyen kár lett volna a többiért! És milyen finomak lettek a dzsemjeim! Mert a piacon öt perc alatt találtam pompás, érett, olcsó déligyümölcsöket is…
ESZKÖZÖK:
Éles nagy és kis kés, tálak, turmixgép, fazék, teatojás vagy tüllzacskó, üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát megmossuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, de nem hámozzuk meg, csak minden barnult részt kikanyarítunk. Felkockázzuk, és egy bögre vízzel, cukor nélkül megfőzzük. (Ha túl sok a leve, leöntünk belőle, és megisszuk.) A gyümölcsöt leturmixoljuk, félretesszük.
Megtisztítjuk és kis kockákra aprítjuk az ananászt. (Középső, kemény torzsáját ki kell vágni.)
A grapefruitot és a narancsot megszabadítjuk a héjától és a mackónadrágjától, az előbbit a hártyájától is. A gerezdeket két-három darabba vágjuk.
Az almapéphez keverjük a cukrot, és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belefőzzük az ananászt, az egyik citrom kifacsart levét és a tüllzacskóba gyűjtött magját (az sűríti).
A gyömbért majd a végén reszeljük hozzá, kóstolgatva, ne legyen túl csípős.
A másik felébe megy a grapefruit és a narancs a másik citrom levével. Mindkettőbe bele lehet tenni a főzés idejére egy-két fél citrom héját, de előtte áztassuk egy-két napig: ki tudja, mivel kezelték.
Az ananász kb. 20 perc alatt puhul meg, a citrusféléknek 10 perc is elég. Beüvegezem, öt percre fejre állítom, egy nap a dunsztban, kész.
CIFRÁZZAM?
Az ananászosba mehet egy leheletnyi csillagánizs, vanília és/vagy szegfűszeg, sőt rum (ezt rá kell írni a címkére, és az üvegeket gyerekbiztos helyre rejteni).
A narancs-grapefruit változat szerintem nem kíván további fűszerezést. Mindkettő készülhet nádcukorral is − kérdés persze, spórolni akarunk-e, vagy rongyot rázni. (Egyébként jó lesz ügyelni: a téli alma önmagában is édes, nem szabad agyoncukrozni. Lekvárjaink úgyse fogják megérni, hogy a romlás fenyegesse őket.)
FELHASZNÁLÁSA:
Az ananászos verzió nemcsak vajas pirítóssal, kaláccsal vagy croissant-nal jó, hanem húsokat is bátran bolondíthatunk vele. A narancsos-grapefruitos almadzsemet pedig érdemes sajtokkal is kóstolgatni: érett, aromás, keményebb fajtákkal.
alma , ananász , citrom , vérnarancs , grapefruit