Receptek

Alma-ananász lekvár

Saly Noémi receptje

2021. február 9.
  • 3 kg alma
  • 1 db ananász
  • 1 kg grapefruit
  • 1 kg vérnarancs
  • 2 db nagy citrom
  • 1 kg cukor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Február–március nem mondható befőzési csúcsidőszaknak. Ilyenkor inkább annak van értelme, hogy az ember megint szemlét tartson a spájzban.
Ha valami netán megromlott, azt ki kell emelni a sorból − lekopogom: eddig semmi −, a csírázó krumplikat le kell beszélni törekvéseikről, a hagymák zöldje már masírozhat is egy salátába vagy körözöttbe (a kihajtott hagymát nem használom, nem jó a húsa) −, és nézzünk csak kicsit mélyebbre abban az almáskosárban!
Hát igen. A korábban láthatatlan ütődések randán barnulnak, némelyik szem megráncosodott, legalul kukachulladék jelzi: titkos járatokban kis vájárok dolgoztak.
A legegyszerűbb persze az lenne, ha az összes invalidust egy lendülettel kidobnám, de én ennek nem vagyok híve.
A mostani adag veszteségét lemértem: háromkilónyi almából magházastól, mindenestől csak 30 dekát kellett kidobni. Milyen kár lett volna a többiért! És milyen finomak lettek a dzsemjeim! Mert a piacon öt perc alatt találtam pompás, érett, olcsó déligyümölcsöket is…


ESZKÖZÖK:
Éles nagy és kis kés, tálak, turmixgép, fazék, teatojás vagy tüllzacskó, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát megmossuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, de nem hámozzuk meg, csak minden barnult részt kikanyarítunk. Felkockázzuk, és egy bögre vízzel, cukor nélkül megfőzzük. (Ha túl sok a leve, leöntünk belőle, és megisszuk.) A gyümölcsöt leturmixoljuk, félretesszük.



Megtisztítjuk és kis kockákra aprítjuk az ananászt. (Középső, kemény torzsáját ki kell vágni.)


Az ananász (Ananas) a broméliafélék családjába tartozik, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke. Szörnyű háklis jószág, termő példányok neveléséhez a mi éghajlatunkon különleges feltételekre és szaktudásra van szükség. Ezért kell csodálattal tekintenünk a kismartoni Esterházy-kastély kertészeire, akik 1830-ban 400 gyümölcsöt szüreteltek üvegházban dajkált növényeikről. Gyógyító, méregtelenítő hatása csak nyersen van, sülve-főve egyszerűen csak finom.


A grapefruitot és a narancsot megszabadítjuk a héjától és a mackónadrágjától, az előbbit a hártyájától is. A gerezdeket két-három darabba vágjuk.

Az almapéphez keverjük a cukrot, és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe belefőzzük az ananászt, az egyik citrom kifacsart levét és a tüllzacskóba gyűjtött magját (az sűríti).

A gyömbért majd a végén reszeljük hozzá, kóstolgatva, ne legyen túl csípős.

A másik felébe megy a grapefruit és a narancs a másik citrom levével. Mindkettőbe bele lehet tenni a főzés idejére egy-két fél citrom héját, de előtte áztassuk egy-két napig: ki tudja, mivel kezelték.

Az ananász kb. 20 perc alatt puhul meg, a citrusféléknek 10 perc is elég. Beüvegezem, öt percre fejre állítom, egy nap a dunsztban, kész.



CIFRÁZZAM?
Az ananászosba mehet egy leheletnyi csillagánizs, vanília és/vagy szegfűszeg, sőt rum (ezt rá kell írni a címkére, és az üvegeket gyerekbiztos helyre rejteni).

A csillagánizs (Illicium verum) a mi ánizsunkhoz hasonló, de erősebb aromájú, nagyon illatos fűszer- és gyógynövény. Hazája Dél-Kína. Magyar nevét a termés jellegzetes alakjáról kapta. Sütemények,kompótok, likőrök ízesítéséhez való. Görcsoldó, jó ellenszere a reumának, antivirális hatóanyaga, a sikimisav pedig olyan mértékben erősíti az immunrendszert,hogy még influenza ellen is segít.


A narancs-grapefruit változat szerintem nem kíván további fűszerezést. Mindkettő készülhet nádcukorral is − kérdés persze, spórolni akarunk-e, vagy rongyot rázni. (Egyébként jó lesz ügyelni: a téli alma önmagában is édes, nem szabad agyoncukrozni. Lekvárjaink úgyse fogják megérni, hogy a romlás fenyegesse őket.)

FELHASZNÁLÁSA:
Az ananászos verzió nemcsak vajas pirítóssal, kaláccsal vagy croissant-nal jó, hanem húsokat is bátran bolondíthatunk vele. A narancsos-grapefruitos almadzsemet pedig érdemes sajtokkal is kóstolgatni: érett, aromás, keményebb fajtákkal.



alma , ananász , citrom , vérnarancs , grapefruit