Receptek

Aranygaluska vaníliasodóval

Vidák Zoltán receptje

2020. január 22.
  • 300 g liszt
  • 20 ml tej
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojás sárgája
  • 1/4 élesztő
  • 50 g darált dió
  • 50 g zúzott mandula
  • 2 g őrölt fahéj
  • csipet só


VANÍLIASODÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 250 ml tejszín
  • 250 ml tej
  • 125 g barnacukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 1 rúd vanília belseje kikaparva



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Aranygaluska elkészítése: Dagasztógépbe öntjük a lisztet, a puha vajat, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a reszelt ciromhéjat. Sima tésztává dagasztjuk. Lefedve, meleg helyen kelesztjük kb. fél óráig. Majd gyúródeszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval darabokat hasítunk a tésztából, és kivajazott, darált dióval megszórt tepsibe rakosgatjuk az olvasztott vajban megmártott darabokat. A rétegeket darált dió, mandula, cukor és fahéj keverékével megszórjuk. 170 °C-os sülőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Vaníliasodó elkészítése:
A tejet és tejszínt 85 °C-ig melegítjük a vaníliával. Eközben a tojássárgáját a cukorral krémesre keverjük. Vízgőzre helyezett habüstbe öntjük a folyadékot, hozzáadjuk a tojáskrémet, takaréklángon kellő sűrűségig keverjük habverővel (75 °C-on kb. 10 perc).

Tálalás:  Mélytányérba öntjük a sodót, és a tépett galuskát felhalmozzuk benne. Forrón tálaljuk.



TIPP!
A galuskát készíthetjük dió helyett darált mákkal és reszelt narancshéjjal is, ezekhez passzolnak a piros gyümölcsmártások (eper, meggy), de akár fehér spárgahabot is adhatunk mellé.

dió , mandula , citrom , élesztő , fahéj , vanília