Frideczky András receptje
2020. június 6.- 80 dkg kifliburgonya
- 8 db tojás
- 10 dkg füstölt csabai kolbász
- 5 dkg kacsazsír
- 5 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej salottahagyma
- 2 szál kakukkfű
- 2 dkg rizsliszt
- 5 dkg vaj
- tengeri só
Kovászolt káposzta
Hozzávalók:
- 50 dkg fejes káposzta
- 1/2 dl víz
- 5 dkg kovászos kenyér
- 1 csokor kapor
- 2 dkg tengeri só
- 10 szemes fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
A kifliburgonyát héjában megfőzzük, 4 db tojást keményre, 4 db tojást félkeményre (6-7 perces) főzünk. A kolbász felkarikázzuk, és kacsazsíron kipirítjuk. A feléből morzsát készítünk, amihez ledaráljuk a már kipirított kolbászt. A besamelmártáshoz a tejet a fűszerekkel felforraljuk, és fél órát állni hagyjuk. A lisztből és a vajból rántást készítünk, majd a forró, átszűrt tejjel mártássá főzzük. A főtt burgonyát és a kolbászt a besamellel rétegeljük és meglocsoljuk a kolbász zsírjával, majd 160 °C-on fél órát sütjük.
Tálaláskor a megpucolt félkemény tojásokat 1 percre meleg vízbe helyezzük, majd rátesszük a kolbászmorzsával együtt a rakott krumplira. Előre elkészített kovászolt fejes káposztával tálaljuk. (A fejes káposzta külső leveleit leszedjük és felnegyedeljük, a vizet felforraljuk, beletesszük a kaprot és a fűszereket. Beletesszük a negyedelt fejes káposztát, és egy hétig érleljük.)
csabai kolbász , tojás , kifliburgonya , salottahagyma , fokhagyma , tej , kakukkfű , vaj