Vidák Zoltán receptje
2020. július 25.BÁRÁNYSÜLT
HOZZÁVALÓK:
- 1 db báránylapocka kicsontozva
- 4-5 mentalevél
- 2 szál rozmaring
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- só
TÜDŐS TÁSKA
HOZZÁVALÓK:
- 400 g lisztes burgonya főve, áttörve
- 100 g liszt
- 1 db egész tojás
- só, szerecsendió
TÖLTELÉKE
HOZZÁVALÓK:
- 200 g főtt báránytüdő
- 100 g császárszalonna
- 5-6 szál medvehagyma
KARALÁBÉPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb karalábé, hámozva, összekockázva
- 200 ml tej
- 50 g vaj
- só
BÁRÁNYSÜLT ELKÉSZÍTÉSE:
A zöld fűszereket apróra vágjuk a fokhagymával, olívaolajon megpirítjuk, majd a báránylapockára dörzsöljük. Egy napig a hűtőben pihentetjük. Másnap sózzuk, forró serpenyőben kérget sütünk rá, és 85 °C-os sütőbe rakjuk: kb. 4 óra alatt elkészül.
TÜDŐS TÁSKA ÉS TÖLTELÉKE ELKÉSZÍTÉSE:
A báránytüdőt, szalonnát apró kockára vágva a medvehagymával együtt lepirítjuk. Összegyúrjuk a tésztát, kinyújtjuk, derelyevágóval 5 centiméteres kockákra vágjuk. A közepébe halmozzuk a tölteléket, a tojásfehérjével lekent széleket átlósan összehajtjuk. Olívaolajban ropogósra sütjük mindkét oldalát.
KARALÁBÉPÜRÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A karalábét a sós tejben puhára főzzük, majd összeturmixoljuk a vajjal.
TÁLALÁS:
Két kanál pürét helyezünk a tányérra, közé jön a derelye, ráhelyezzük a szeletelt báránysültet, és néhány kisebb forrázott karalábélevéllel díszítjük.
burgonya , szalonna , mentalevél , rozmaring , fokhagyma , olívaolaj , báránylapocka , szerecsendió , liszt , tojás , tej , vaj , báránytüdő , karalábé , császárszalonna , medvehagyma