Készítette: Mautner Zsófia - Kövi Pál: Erdélyi lakoma c.kötet receptje
2020. október 7.- 6 dkg cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
- 2 db közepes birsalma (kb. 50 dkg)
- 2 dl tejföl
- sáfrány (elhagyható)
Egy közepes lábasban kb. 2,5 dl vizet forralunk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet és egy csipet sót, néhány percig forraljuk.
A birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Vékony szeletekre vágjuk, majd a cukros-citromos főzőlébe tesszük. Fedő alatt kb. 15 perc alatt megpároljuk úgy, hogy a birsalma megpuhuljon, de még megtartsa a formáját, ne essen szét.
Behabarjuk a tejföllel, majd a hideg vízben elkevert keményítővel besűrítjük. A birsalmának nagyon jól áll a sáfrány, a vízbe tehetünk néhány, forró vízben kioldott szálat.
Főtt húsok, sültek mellé tálaljuk.