Juan Mari és Elena Arzak receptje
2020. augusztus 6.PIKKELYES BŐRBŐL KÉSZÜLT SZÓSZ
HOZZÁVALÓK:
- 30 g kenyér
- 1 db paradicsom
- 2 db zöldhagyma
- 60 g bonito bőre a pikkellyel együtt
- 200 g olívaolaj
- 70 g pirított mandula
- 20 g modenai balzsamecet
- só, cukor
BONITOSZELET
HOZZÁVALÓK:
- 600 g bonito
- só, szárított gyömbér
CAYENNE-I BORS (CHILI PAPRIKA) OLAJ:
HOZZÁVALÓK:
- 10 g friss chili paprika vagy valamennyi cayenne-i bors
- 60 g olívaolaj
A csíkoshasú tonhal, a bonito a nyílt tengeren érzi magát legjobban, és 1 méter hosszúságot is elér. Csupasz testét páncél borítja. A háta kékeszöld és vöröses színnel futtatott, a hasa ezüstfehér és a páncélon túl sötétbarna csíkok látszódnak. Az összes meleg tengerben megtalálható, és csapatokba verődve gyakran követik a hajókat. Halakkal és rákokkal táplálkozik. A repülőhalat gyakran üldözés közben a levegőben kapja el.
PIKKELYES BŐRBŐL KÉSZÜLT SZÓSZ
ELKÉSZÍTÉSE:
A felvágott paradicsomot megfuttatjuk egy kis olajon. A bonito bőrét az olaj másik felén ropogósra sütjük. Jól lecsöpögtetjük. Összekeverjük a többi hozzávalóval, turmixoljuk és leszűrjük. Ízesítjük.
BONITOSZELET ELKÉSZÍTÉSE:
Személyenként 2-2 téglalap alakú szeletre vágjuk a halat. Az egyik szelet legyen nagyobb, mint a másik. Ízesítjük sóval és gyömbérrel, megkenjük a szósszal, és vaslapon vagy grillser-penyőn megsütjük úgy, hogy ne száradjon ki.
CAYENNE-I BORS (CHILI PAPRIKA) OLAJ ELKÉSZÍTÉSE:
A chili paprikát kimagozzuk, finomra aprítjuk, és összekeverjük az olajjal. Félretesszük.
TÁLALÁS:
A tányér közepére felállítjuk a bonito-szeleteket. Kinyomócső segítségével karikákat rajzolunk melléjük a szósszal. Finoman meglocsoljuk a chilipaprika-olajjal.
mandula , paradicsom , kenyér , zöldhagyma , olívaolaj , bonito , modenai balzsamecet , szárított gyömbér , chili , cayenne-i bors