Receptek

Somos zserbó a Bogyódombról

Bogyódomb Gyümölcsműhely receptje

2020. október 7.

Tészta
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (2/3 finom, 1/3 teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej+ fél tk cukor
  • 4 db tojássárgája

Töltelék
Hozzávalók:

  • 60 dkg somlekvár
  • 20 dkg darált mandula
  • 7-10 dkg porcukor ízlés szerint

Csokimáz
Hozzávalók:

  • 4 ek cukrozatlan kakaópor
  • 4 ek porcukor
  • 7 ek forró víz
  • 8 dkg vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk, a lisztet csipetnyi sóval elkeverjük, a kissé felengedett
vajat belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és az élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kis gömböket formálunk belőlük és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Közben a töltelékhez összekeverjük a mandulát a porcukorral, előkészítjük a somlekvárt (ezeket
is szétoszthatjuk, de csak 3 egyenlő részre).

Ha a tésztagömbök megkeltek, egyesével nyújtjuk őket a tepsink (aminek belső mérete kb. 22x35 cm) nagyságának megfelelően.

Az első lapot belefektetjük és megkenjük a somlekvárral, utána meghintjük a cukros mandulával, majd a második és harmadik lappal is ugyanezt tesszük, a negyedikkel pedig betakarjuk az egészet. Villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben termelődő gőzök elillanhassanak.

Sütőbe tesszük és 180 °C-on 35-40 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt, jöhet rá a csokimáz, amelynek hozzávalóit előtte gőz felett összefőzzük. 1-2 órára tegyük hűtőbe, hogy a csokitakaró megszilárduljon a tetején. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.



liszt , vaj , élesztő , tej , tojás , somlekvár , mandula , porcukor , kakaópor