Receptek

Narancsdzsem

Fotó: Helyey Zsuzsanna - Saly Noémi receptje

2020. július 26.
  • minden kiló narancshoz egy citrom és fél kiló cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A Lekvárfőző Nagylábos azt hiszi, a szilvából kimosdva nyugodtan hortyoghat a kamrában az eper eljöveteléig − de nem! Télvíz idején is van mit befőzni, és ha nagyon finom ünnepi nyalánksággal akarsz kedveskedni szeretteidnek, érdemes tenni egy kört a piacon, olcsóbb narancsra és citromra vadászva. Sok mag van benne? Annál jobb! Semmi szükség zselésítő vegyi bombákra: a magokban lévő pektin szépen be fogja sűríteni a dzsemet. Vegyél érett, vékonyabb héjú gyümölcsöt (kerülhet a szatyorba néhány vörös bélű példány és egy-két zöld citrom is).

Eszközök: éles kiskés, vágódeszka, tál a héjak áztatásához, nagy lábos, fakanál, kis merőkanál, alaposan kimosott üvegek, celofánTeendők:

1. Kilónként egy-két narancs és egy citrom héját vékonyan lehámozod, és beáztatod meleg vízbe. Amíg a többivel dolgozol, többször cseréled a vizet (Így szabadulsz meg a vegyszerektől és a viaszos bevonattól).

2. Az összes gyümölcsöt (a félkopaszokat is) gondosan megtisztítod, a fehér macibunda keserű, le vele.

3. Gerezdekre szeded őket, és a fazék fölött, hogy lé kárba ne vesszék, minden gerezdet két-három darabra vágsz. Én a magokat benne hagyom, és amikor feljönnek a tetejére, lehalászom. Ami marad, marad. Még senki nem halt bele. De ha nagyon komolyan akarod venni a szent ügyet, tüllzacskóba vagy teatojásba gyűjtve tedd őket a dzsembe.

4. Rázúdítod a cukrot, jól összekevered, és fölrakod főni – fél óra kell neki, ez persze függ a mennyiségtől, én három-négy kilóból csinálok egyszerre. Kevergesd, oda ne kapjon.

5. Miközben rotyog, a kiázott héjakat az éles kiskéseddel hajszálvékony szálakra vagdosod, és a főzés utolsó 10 percére beleteszed a dzsembe, ettől finom, kesernyés, pikáns íze lesz.

6. A kész dzsemet azon forrón üvegekbe töltöd, celofánt teszel rá, gondosan lezárod, és fejreállítod. Nem kell tartósítószer, kigőzöli magát, nem fog penészedni (Ez minden lekvárnál működik).

7. Végül az egész hordát párnákkal vagy ócska pulóverekkel kibélelt kosárba vagy nagy lavórba rakod, és gondosan betakargatod. Minél lassabban hűl ki, annál jobb. Másnap mehet a spájzba.

Cifrázzam?
Lehet szaporítani almával: nagyon finom; de lehet úgy is, hogy összefőzöl narancsot, citromot, grépfrútot, zöld citromot − kesernyésebb lesz, több cukor is kellhet bele, de

a színes héjdarabkák cirmos kavalkádja nagyon szép látvány.

Egy-két üvegbe becsempészhetsz egy rozmaringhajtást vagy egy csipet friss gyömbért: így hideg sült kacsa- és libamáj vagy vadhús remek kísérői lesznek.

Felhasználás:
A legegyszerűbb vastagon rákenni egy langyos vajas pirítósra, és elharapdálni valami finom tea mellé. De teheted süteménybe, tortába, palacsintába (keserűcsoki-öntettel, hmmm…), és

aki szereti az izgalmas gasztronómiai kalandokat, az kóstolja meg érett camembert-rel, rokforttal, sőt puha kecskesajttal vagy − a rozmaringosat − hideg libamájjal is.


narancs , citrom , cukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra