A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Borhabdesszert

Korponai Péter receptje

2018. október 8.

BORHAB
HOZZÁVALÓK:

  • 120 g furmint
  • 70 g Koronás Porcukor
  • 8 g zselatin
  • 350 g tejszín

BORLEVES
HOZZÁVALÓK:

  • 367 g furmint
  • 210 g víz
  • 35 g Koronás Kristálycukor
  • 5 g méz
  • 10 g tojás
  • 30 g tojássárgája
  • 5 g keményítő
  • szegfűszeg, szegfűbors

MANDULAMORZSA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g Koronás Kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt

ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Borhab elkészítése:
A bort a cukorral összeforraljuk, majd hozzáadjuk a beáztatott zselatint és visszahűtjük 28 °C-ra. Tejszínből lágy habot verünk és összekeverjük a boros résszel. Formába öntjük és fagyasztjuk.


Borleves elkészítése:
A tojásokat kikeverjük a keményítővel. A bort, vizet, cukrot, fűszereket egy edényben felforraljuk, majd a keményítővel összekevert tojással besűrítjük a levest.


Mandulamorzsa elkészítése:
Az összes hozzávalót összemorzsoljuk és 150 °C-on kb. 20 percig sütjük.


Tálalás:
A borhabot tányérokba adagoljuk, a borlevest még melegen hozzáöntjük, szőlővel vagy más gyümölcsökkel tálaljuk.


KORPONAI PÉTER: A jó cukrászt arról ismerjük meg, hogy a legegyszerűbb desszertet is úgy készíti el, hogy emlékezetes ízek maradnak a szánkban. Ilyen cukrász Korponai Péter, aki a francia cukrászművészet legbonyolultabb desszertjeit is bármikor megcsinálja, de az itt közölt borhabreceptje is felejthetetlen, pedig az elkészítése pofonegyszerű. Péter az elmúlt évtizedek minden jelentős cukrászműhelyében megfordult Szabó Károly marcipánüzemétől a Gerbeaud-ig, a Lukács cukrászdától a Szamosig, majd Antwerpenben kötött ki, ahol a csokoládékészítést is megtanulta. Hazatérve egy évet töltött a váci Desszert Szalonban, majd a Michelin-csillagos Costes, később a Csalogány 26 cukrászséfjeként mutatta meg kreatív oldalát. Öt évig a Desszert.Neked cukrászműhelyben kóstolhattuk izgalmas desszertjeit, jelenleg egyedi megrendelésre, esküvőkre, rendezvényekre készít desszerteket és tortákat.

furmint , méz , tojás , keményítő , szegfűszeg , szegfűbors , mandulaliszt , vaj , liszt

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra