Receptek

Borjúgerinc majoránnás kukoricával és wakamesalátával

Gyurik Gábor receptje

2020. augusztus 2.
  • 2 kg tisztított borjúgerincfilé
  • 3,5 kg zsenge csöves kukorica
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 kisebb csokor majoránna
  • 10 dkg friss wakame
  • 20 dkg salátamix
  • 7 dl alaplé
  • só, bors


ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A borjúgerincet egészben is megsüthetjük. Sózzuk, borsozzuk és egy forró serpenyőben minden oldalát körbepirítjuk, majd 180-190 °C-os sütőbe tesszük kb. 6-8 percre. Tálalásig pihentetjük. Ezután szeleteljük.

A kukoricáról a szemeket egy éles késsel levágjuk, majd a pórét felkarikázzuk és a fokhagymával együtt vajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a lefejtett kukoricaszemeket, és tovább pirítjuk.

Ezután felöntjük a fehérborral, ha az alkohol elpárolgott, hozzáadjuk az alaplevet és a majoránnát. Sózzuk, puhára pároljuk. Ha megfőtt, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta.

Ezután turmixgépben sűrű krémlevesszerűt készítünk belőle, amit ezután átszűrünk. Ha teljesen krémes és csomómentes, szifonba is tölthetjük, tálaláskor ebből adagolhatjuk.

A salátaleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, tálalás előtt összekeverjük a wakame japán étkezési hínárral (Ázsia boltokban kapható, de akár el is hagyhatjuk), a hús mellé kisebb halmokban tálaljuk.


wakame , borjúgerincfilé , kukorica , póréhagyma , fehérbor , fokhagyma , tejszín , vaj , olívaolaj , majoránna , alaplé , salátamix