Receptek

Borscs

Nyíri Szása receptje

2020. május 14.
  • 50 dkg marhapofahús
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zellergumó
  • 60 dkg cékla
  • 20 dkg fejes káposzta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, étolaj
  • friss kapor
  • balzsamecet
  • orosz tejföl (szmetana)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
(A JÓL TÁROLHATÓ nyers gumók – az orosz vagy a lengyel konyhához hasonlóan – nálunk is nagyobb szerepet kaphatnának. A céklával, füstölt hússal, savanyú káposztával és tejföllel készült húsleves, a borscs (barszcz) mindkét országban közismert, népszerű eledel. De talán mi is meggyőzhetjük szeretteinket, hogy a húsleves néha akár céklával is „bezöldségelhető” (főleg, ha édeskés ízét ellensúlyozandó valami savanykás anyag, például savanyú káposzta vagy tejföl is kerül bele).

Elkészítése: A marhahúst megfőzzük, mintha húslevest készítenénk: hideg vízben kezdjük főzni, forrás után a levet lehabozzuk, adhatunk hozzá leveszöldséget is, hogy gazdagabb legyen a lé íze. Amint megpuhult a hús, kivesszük, lehűtjük, és kis kockákra vágjuk. A levét leszűrjük.

A cékla felét gyümölcspréssel kipréseljük, a másik felét vékony gyufa méretűre vágjuk a káposztával, sárgarépával és a zellergumóval együtt. Kevés olajon (a céklával kezdve) a zöldségeket lassan pirítva karamellizáljuk, majd a marhapofahús főzőlevével felöntjük, balzsamecettel, fokhagymával, sóval és őrölt borssal ízesítjük.

Amikor a zöldségek fogkeményre puhultak, hozzáadjuk a felkockázott, főtt marhahúst, illetve a centrifugált céklalevet is, és 1-2 percig tovább főzzük. Friss kaporral és orosz tejföllel kínáljuk.


orosz tejföl , balzsamecet , kapor , olaj , , fokhagyma , fejes káposzta , cékla , zellergumó , sárgarépa , marhapofahús

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra