Kocsis Regina receptje
2020. május 14.- 450 g liszt
- 100 g porcukor
- 4 db tojássárgája
- 150 g vaj
- 2 ek tejföl
- 6 g sütőpor
- 8 ek baracklekvár
- 4 db tojásfehérje
- 120 g cukor
- 250 g darált dió
HOGY MIÉRT lett Kata ez a sütemény, azt talán sosem tudjuk meg, de a borzasságára van ötletünk: egyenetlen, kócos halmok fedik a tetejét, ropogós, puha, szaftos rétegek követik egymást, szóval igazi házias sütemény. Magyar Eleknél, Az Ínyesmester szakácskönyvében is szerepel, igaz, ott ostyával bélelt tepsibe nyomja habzsákból az édes, diós tojásfehérjehabot. Érdekesség, hogy ha egybeírjuk, a borzaskata egy bársonyos, kék levelű gyógy- és dísznövényt jelent.
Elkészítése: Szitáljuk össze a lisztet a porcukorral és a sütőporral, morzsoljuk bele a vajat, adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgáját, majd gyúrjunk homogén tésztát. A tészta 1/3-ad részét fóliázzuk be külön, és rakjuk be a fagyasztóba. A maradék részét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 30×40 centis téglalapra, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy teljesen kitöltse. Kenjük meg a sárgabaracklekvárral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, és forgassuk bele a darált diót, majd osszuk el a lekváros tésztán. A fagyasztóból kivett tésztát nagy lyukú reszelőn reszeljük rá egyenletesen a habra, majd 180 °C-os sütőben süssük kb. 30 percig.
Tipp!
Reszeljünk le 4 db almát, nyomkodjuk ki a levét, és terítsük a lekvár- és a habréteg közé.
zsúrsütemény , Kocsis Regina , liszt , porcukor , tojás , vaj , tejföl , sárgabaracklekvár , sütőpor , dió