Saly Noémi receptje
2020. július 28.- 2 kg cékla
- 1/2 db torma (10-15 centis darab)
- 1 l víz
- 5 ek 10%-os ecet
- 4-5 ek cukor
- 3-4 kk só
- 1 kk köménymag
ESZKÖZÖK:
Főzőfazék, nagy tál, fedő, kiskés, recés kés, félliteres üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A céklát megsikálom, fölteszem főni. Mérettől függően körülbelül egy-másfél óra kell neki. Ha puha, leöntöm hideg vízzel, meghámozom, a recés késsel csinosan fölszeletelem, ráhintem a köményt. Megpucolom és forgácsokra hasítom a tormát, berakom a cékla közé.
CIFRÁZZAM?
Most jön a lényeg. Cifrázom. Az alábbi adagokkal két felnőtt jóllakik. Elkészítésükkel egy 8-10 éves gyerek már simán boldogul.
1. Előveszek egy üveg céklát, kinyitok egy tonhalkonzervet, fölkarikázok egy tízcentis darabka póréhagymát, egy nagy pohár tejfölben elkeverek két evőkanál mustárt, csipet cukrot és sót. Az egész mindenséget levestől, olajostól összekeverem a salátástálban. Rozskenyérrel tálalom. A műveletsor nem tart tíz percig, kész a vacsora.
2. Keményre főzök két tojást, héjastól lereszelek egy szép nagy almát, felaprítok két-három kisebb zellerszárat. Összekutyulom a fenti tejfölös-mustáros szószt. Elő egy üveg céklát, minden mehet a tálba, végül a tetejére kockázom a kemény tojást. Tojásfőzéssel együtt húsz perc, kész a vacsora.
A cékla gyönyörű színe árulkodik hatalmas antioxidáns-tartalmáról. Lassítja a tumorsejtek növekedését, nitrogénmonoxid-tartalma pedig segíti a vér áramlását. 20 deka céklával letudtuk az ajánlott napi rostbevitel 20 százalékát, és a májunkat is hatékonyan támogattuk.
Zeller
Akár gumós zeller szárát, akár szárzellert, más néven halványítózellert használunk, jót teszünk magunkkal. A fűszeres, illatos, lédús szárak értékes rostokból állnak, és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, nyomelemekkel. A friss, zöld zeller remek kiegészítője a téli salátáknak, a piacon mindig kapni. Legjobb cimborái a dió és az alma.