A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Aludttejes prósza

Somogyi Károly receptje

2021. augusztus 30.
  • 2 bögre kefír vagy aludttej (kb. 450 g)
  • 1,5 bögre liszt (kb. 180 g)
  • 2 db tojás
  • 1-2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2-3 ek szilvalekvár
  • kevés zsír a tepsi kikenéséhez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
PRÓSZA, málé, tejes pite – mindhárom kifejezés az ország nyugati régiójában hagyományos, Vas, Zala és Somogy megye környékén elterjedt süteményt jelenti, de persze ahány prósza, annyiféle recept létezik. Egyszerű, paraszti étel, viszonylag híg, kevert tészta, amelyhez a kamrában található alapanyagokat használjuk fel. Készülhet kefirrel aludttejjel, búza- vagy kukoricaliszt tel. Hagyományosan sparheltben sütik aranybarnára, a tetejét szilvalekvárral csorgatják meg. Hasonló tejes lepény a franciák clafoutis-ja, amit könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítenek – a mag íztad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit – a prószához hasonlóan – sokféleképpen lehet variálni.

ELKÉSZÍTÉSE
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A kefirt, a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a sót egy tálba mérjük és csomómentesre keverjük, majd a kizsírozott tepsibe töltjük. A tetejét meglocsoljuk a szilvalekvárral és a forró sütőben pirulásig sütjük. Sütés előtt szórhatunk bele gyümölcsöket, de kínálhatjuk édes tejföllel, lekvárral, gyümölcsszósszal is.


aludtej , szilvalekvár , liszt , tojás , zsír