Receptek

Fahéjas karimangó madártejjel

Jahni László receptje

2020. július 20.
  • 50 dkg liszt
  • 25 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 3 dkg (1 nagy ek) libazsír
  • 1 kk só
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 tk fahéj

MADÁRTEJ
HOZZÁVALÓK:

  • 5 dl tej
  • 4 db tojássárgája
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukor

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez a sárgájával, a sóval és a zsírral, majd lágy, hólyagos tésztát dagasztunk belőle – ha szükséges, kevés tejjel lazítjuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre terítjük, téglalap alakúra formázzuk, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Feltekerjük, ujjnyi vastagságúra szeleteljük, és kizsírozott tepsibe rakjuk a csigákat. Megkenjük tojássárgájával és újrakelesztjük. 150 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük. Miközben a tészta kel, elkészítjük hozzá a madártejet.

MADÁRTEJ ELKÉSZÍTÉSE:
A tejet a vaníliával felhevítjük, hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a sót, és addig főzzük, amíg besűrűsödik, de nem forr – legfeljebb 80 °C-ig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, így a tojás nem csapódik ki. Lefedve kihűtjük és a fahéjas csigákkal tálaljuk.


fahéj , tojás , tej , liszt , élesztő , libazsír , vaníliarúd

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra