Receptek

„Finomfőzelék”, leveles tészta, füstölt lazac, kecskesajt

Horváth Gábor receptje

2021. április 9.

Főzelék
Hozzávalók:

  • 12 db színes bébirépa
  • 8 db fiatal borsó hüvelyben
  • 6 ek borsószem
  • 4 db tisztított újhagyma
  • 2 db apró fürtös uborka
  • só, vaj a pirításhoz
  • kevéske friss citromlé

Vajmártás
Hozzávalók:

  • 2,5 dl zöldségalaplé (a zöldségek: egy-egy kisebb szál sárga- és fehérrépa, 1 egy fej gomba, egy kisebb vöröshagyma és egy-egy szál zellerzöld, lestyán és petrezselyemzöld)
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 ek fehérborecet
  • 5 dkg kockázott hideg vaj
  • só, friss citromlé

Tárkonyolaj
Hozzávalók:

  • 2 dkg tárkonylevél
  • 5 dkg étolaj

Leveles tészta
Hozzávalók:

  • 8 db 5x9 cm-es kész levelestészta-lap
  • 8 tk galuskára formázott krémes kecskesajt
  • 8 dkg jó minőségű füstöltlazac-szelet

Díszítés
Hozzávalók:

  • petrezselyem, borsóhajtás, borsóvirág, tyúkhúr, kövér porcsin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tárkonyt és az olajat botmixerrel pürésítjük, majd finom szűrőn átszűrjük, és tálalásig letakarva hűtőben tartjuk.

A vajmártáshoz fél liter vízből a zöldségekkel és zöldfűszerekkel kb. 2-2,5 dl zöldségalaplevet főzünk. Leszűrjük, majd az alaplevet gyorsforralóba töltjük. Kevéske só hozzáadásával ebben az alaplében főzzük roppanósra, majd azonnal lehűtjük a bébirépákat, az újhagymát és a borsóhüvelyeket, majd a borsószemek következnek, amelyeket főzés után azonnal hideg vízben lehűtünk, és a szemeket kipattintjuk a héjukból.

A fürtös uborkákat hosszában negyedeljük.

A leveles tésztalapokat tojássárgájával megkenjük, sózzuk, majd 180 °C-os sütőben ropogósra sütjük. Kivesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd a széleit levágjuk.

A zöldségalaplevet felforraljuk, majd a borral, az ecettel és a citromlével ízesítjük. Kevéske vajon átpirítjuk a leforrázott zöldségeket. A hámozott borsószemeket tárkonyolajjal átfényezzük, és serpenyőben langyosra melegítjük.

Az uborkákat szárazon, forró serpenyőben barnára sütjük, majd sózzuk. A forrásban levő, ízesített alaplébe belekeverjük a vajkockákat.

Tálaláskor tányérba rendezzük a sült leveles tésztát, a füstölt lazacot és a sajtgaluskákat. Ezeket körberakjuk a fiatal főzelékfélékkel, a tárkonyolajos zöldborsószemekkel, a kellemesen savanykás vajmártással, a tányért pedig kerti zöldekkel díszítjük.


bébirépa , borsó , újhagyma , uborka , vaj , citrom , száraz fehérbor , zöldségalaplé , tárkonylevél , fehérborecet , kecskesajt , étolaj , levelestészta-lap , füstöltlazac-szelet , petrezselyem , porcsin , borsóhajtás , borsóvirág , tyúkhúr

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra