Nánási Lajos receptje
2020. augusztus 1.BORJÚLÁBALAPLÉ
HOZZÁVALÓK:
- 1 db borjúláb, három részre vágva
- 200 g marhahúsnyesedék
- 500 g marhacsont
- 1 fej vöröshagyma, keresztben félbevágva
- 1 fej fokhagyma, keresztben félbevágva
- 1 db szárzeller
- 1 db kisebb sárgarépa
- 1 db kisebb fehérrépa
- 10 db petrezselyemszár
- 1 db babérlevél
- 10 szem fekete bors
- 3 ág kakukkfű
- 1 db szegfűszeg
HÚS
HOZZÁVALÓK:
- 1,2 kg marhapofa, hártyátlanítva, 3 cm-es kockára vágva
- 60 g kacsazsír
PÖRKÖLTALAP
HOZZÁVALÓK:
- 120 g salotta, finomra vágva
- 120 g vöröshagyma, finomra vágva
- 5 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 db tv paprika, kis kockára vágva
- 60 g kacsazsír
- 2 kk fűszerpaprika
- 1/2 kk köménymag
- 1/2 kk paradicsompüré
GULYÁS
HOZZÁVALÓK:
- 500 ml borjúlábalaplé
- a fenti mennyiségű pörköltalap
- 1,2 kg marhapofa a fenti módon elősütve
- 1,2 l víz
- 2 kk fűszerpaprika
CSIPETKE
HOZZÁVALÓK:
- 1 db tojás
- 80 g liszt
- só
ZÖLDSÉGBETÉT
HOZZÁVALÓK:
- 1 db chili paprika, kimagozva, finom kockára vágva
- 300 g burgonya
- 100 g sárgarépa, 1 cm-es kockára vágva
- 1 szál angolzeller, apróra vágva
BORJÚLÁBALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A borjúlábat, a nyesedéket és a csontot annyi vízben tesszük fel, hogy épp ellepje. Felforraljuk, néhány percig hagyjuk lobogva forrni. Lehabozzuk, a lángot kisebbre állítjuk.
HÚS ELKÉSZÍTÉSE:
PÖRKÖLTALAP ELKÉSZÍTÉSE:
A köményt a hagymával és a salottával kacsazsíron pirítjuk kis lángon, míg a hagyma zsemleszínű nem lesz. Ez 25-30 percig is eltarthat.
GULYÁS ELKÉSZÍTÉSE:
Egyetlen lábosban egyesítjük a húst, a pörköltalapot, a borjúlábalaplevet. Felöntjük 1,2 liter vízzel, és felforraljuk. A lábost lefedjük, de hagyunk egy kis rést.
CSIPETKE ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk és apró csipetkéket sodrunk belőle.
ZÖLDSÉGBETÉT ELKÉSZÍTÉSE:
A fenti betéteket előkészítjük. A hámozatlan burgonyát hideg sós-köményes vízben tesszük fel. Felforraljuk, néhány perc után levesszük és lefedjük. A krumplit a vízben hagyjuk kihűlni.
TÁLALÁS:
Ahogy az Atakámban tálalják: a tányérba helyezzük a betéteket (húskockák, burgonya, zöldségkockák, csipetke, adhatunk hozzá sült paprikadarabokat is).
borjúláb , marhahúsnyesedék , marhacsont , vöröshagyma , fokhagyma , szárzeller , sárgarépa , fehérrépa , petrezselyemszár , babérlevél , kakukkfű , szegfűszeg , marhapofa , kacsazsír , salotta , tv paprika , fűszerpaprika , köménymag , paradicsompüré , liszt , tojás , chili paprika , angolzeller , borjúlábalaplé , burgonya