Gyurik Gábor receptje
2018. április 12.- 1,2 kg gyöngytyúkmellfilé
- 50 dkg gyöngytyúkcombfilé
- 2,2 kg cukkini
- 4-5 szál újhagyma
- 1 kisebb köteg citromfű
- 1,5 dl tejszín
- 2 dl tojásfehérje
- 1 dl fehérbor
- 10 dkg vaj
- só, őrölt bors ízlés szerint
A gyöngytyúkcombból prádot készítünk. A húst többször átdaráljuk, vagy húsaprító gépben péppé vágjuk. Az így kapott darálékot összekeverjük a tojással, tejszínnel és a finomra vágott citromfűvel. Sózzuk, borsozzuk, majd 10×5 cm-es csíkban vékonyan egy kiterített folpackra kenjük.
Ráhelyezzük az ízesített mellfiléket, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük. A végeire csomót kötünk, majd hűtőbe tesszük kb. fél órára. Gőzös sütőben 15 percig „pároljuk”, ezután kicsomagoljuk, majd serpenyőben körbepirítjuk.
Visszahelyezzük a már száraz sütőbe 5-7 percre, és 160 °C-on készre sütjük. Tálalás és szeletelés előtt rövid ideig pihentetjük.
A cukkini feléből kb. 3×3 cm-es darabokat vágunk, majd sós vízben leforrázzuk. A másik feléből pürét készítünk. Ehhez az újhagymát felkarikázzuk, vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a cukkinit, felöntjük fehérborral, elfőzzük az alkoholt, majd a tejszínnel puhára főzzük. Turmixgépben pürésítjük, átpasszírozzuk, sóval ízesítjük.
Tálaláskor tetszés szerint díszítjük.
cukkini , gyöngytyúkmellfilé , gyöngytyúkcombfilé , újhagyma , citromfű , tojásfehérje , tejszín , vaj , fehérbor