A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Rigó Jancsi: kevés munka, biztos siker

Nábelek Zsófia receptje

2018. november 17.

Rigó Jancsi (10 szelet)
Hozzávalók a piskótához:

 • 97 g liszt
 • 48 g kakaópor
 • 150 g cukor
 • fél tk szódabikarbóna
 • ¼ tk sütőpor
 • ¼ tk só
 • 90 g kefír vagy író
 • 60 g víz
 • 27 g olaj
 • 1 tojás

Hozzávalók a krémhez:

 • 300 g étcsokoládé
 • 600 g tejszín
 • 1 csipet só
ADAG: 5 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Két vékony piskótalap, egy magas, könnyű csokoládékrém és egy roppanós csokiréteg kell a tökéletes Rigó Jancsihoz, mégis ritkán állunk neki otthon. Egyszerűnek tűnik, és ha betartjuk az alapokat, még sikerülni is fog.Rigó Jancsi egy múlt század eleji cigány prímás, akit nem csak kiváló muzsikusként tartottak számon, hanem akkora sztár volt, hogy a korabeli lapok legendás macsóságával és nőügyeivel is tele voltak. Az egyik ilyen történet szerint

egy belga herceg feleségét szerette el, akivel egy párizsi fellépése során ismerkedtek meg.

A viszonyuk, majd a későbbi házasságuk is téma volt az 1800-as évek végén, de ennek a kapcsolatnak köszönhető a muzsikusról elnevezett sütemény is. Azt nem tudni, hogy a süteményt Rigó Jancsi találta ki, vagy csak megrendelte az esküvőre, mindenesetre a cukrász boltjának biztos jót tett egy ekkora hírességről elnevezett desszert.Az édesség első ránézésre faék egyszerűségű, valami olyan, amit vasárnap délután csak összedob az ember, mégis több ponton meg lehet csúszni a készítéssel. A piskótákat egyenletesen vékonyra kell sütni, a krém hagyományosan csak olvasztott csokoládéból és tejszínhabból áll, az egész sütemény pedig szép szabályos kockákra van felvágva.

Az alábbi recept hosszas kísérletezés után sikerült olyanra, ami számomra a tökéletes felé hajlik: a piskóta szaftos, nem száraz, nem morzsálódik, a tetején lévő csokoládé roppan. Az egész annyira könnyű, hogy nem nyomja össze az alatt lévő krémet, amely tényleg csak habból és csokoládéból áll. Az elkészítés pedig legfeljebb 2 órát tart, plusz a pihentetés.

Ehhez az kellett, hogy kikukázzam a nehezítő lépéseket: a vékony piskótalap nem a hagyományos, sok tojásos, fehérjehabos, remegő kézzel kikenős fajta, amelyet, ha kettővel tovább keverünk, már össze is esett. Ez egy

egyszerű, nagyon töményen kakaós recept: a sok kakaópor alapvetően szárítja a piskótát

(és mást is), ezért használunk olajat, vizet és kevés tojást a masszához. A térfogatnövelést a szódabikarbóna és a sütőpor végzi el, ezektől lesz a végeredmény valószerűtlenül kakaós és könnyű.A krémhez két lényeges alapszabályt kell betartani, mert minden a hőmérsékleten és a technológián múlik. Az egyik, hogy az olvasztott csokoládé ne legyen 35 foknál melegebb, de 30 foknál se hidegebb. Az elsőnél a tejszínhab elolvad, a másodiknál a krém darabos és sztracsatellás lesz. A másik lényeges dolog, hogy mindig a hideg tejszínhabot adjuk a langyos csokoládéhoz, máskülönben a csokoládé megköt, ha a hideg tejszínhez adjuk.

És végezetül: ez egy kicsit számolós desszert, itt a szabályszeretők, kényszeresek előnyben lesznek - a sütemény tetejét vonalzóval mérjük, hogy ugyanakkora szeletekre vághassuk a végeredményt. De higgyék el, még ez is megéri!

Rigó Jancsi elkészítése:
A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Bejelölünk rajta egy nagyjából 35x40 centis téglalapot, ide fogjuk kenni a piskótamasszát. Ehhez a szárazanyagokat, a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport, sót egy tálban csomómentesre keverünk, ha szükséges, átszitáljuk. A folyékony hozzávalókat, a kefírt, vizet, olajat, tojást és a cukrot egy másik edényben habverővel elkeverünk. A száraz hozzávalókhoz fokozatosan hozzáöntjük a nedves alapot és csomómentesre keverjük.

A masszát az előkészített tepsire kenjük és előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni,

húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk két egyenlő sávra

(két, nagyjából 15x35 centis csík). Az egyik a sütemény alja, a másik a teteje lesz. Ha van ilyen méretű formánk vagy keretünk, az egyik lapot tegyük az aljára, ha nincs, akkor fóliából vagy kemény papírból rakjuk ki a piskóta négy oldalát, hogy egyenletesen bele tudjuk kenni a krémet.

A csokoládét gőz felett (vagy nagyon óvatosan mikrohullámú sütőben) felolvasztjuk. 50 grammnyi csokoládét arra a piskótára öntünk, amelyik a sütemény teteje lesz: spatulával vagy kenőkéssel néhány mozdulattal egyenletesen elkenjük rajta. A maradék csokoládét hagyjuk hűlni, adjuk hozzá a csipet sót, néha keverjük meg, de közben elkezdhetjük habbá verni a tejszínhabot. Cukrozatlan, nem növényi, minimum 30% zsírtartalmú tejszínt használjunk. A habverést mindig alacsony fokozaton, lassan kezdjük és csak fokozatosan növeljük a sebességet, ha szükséges. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény, darabos a hab, maradjon lágy, de habos.

Ezen a ponton gyorsan kell dolgozni és nem árt némi határozottság. A tejszínhab egyharmadát gyors, erőteljes mozdulatokkal keverjük a csokoládéhoz, így lazítsuk fel. Ilyenkor nyugodtan törhetjük a habot,
nem kell finomkodni, az a lényeg, hogy a csokoládé ne ugorjon össze a többi hozzáadott tejszínhabtól.

A maradék habot két részletben hozzáadjuk, az utolsó harmadot már óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük. Az egészet a formába simítjuk úgy, hogy ne maradjanak levegőbuborékok.Befejezzük a sütemény tetejét: lemérjük a hosszabb és a rövidebb oldalakat és vonalzóval (és számológéppel) 10 egyenlő kockára osztjuk. Először csak bejelöljük, majd forró vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel felvágjuk. A krémre tesszük és 2-3 órán át hagyjuk dermedni a hűtőben.

Ezután annyi a dolgunk, hogy a süteményt kivegyük a formából, majd a felvágott tető mentén forró, száraz késsel felszeleteljük a Rigó Jancsit.

prímás , sütemény , rigó jancsi