Juhos József receptje
2019. október 7.- 500 g vaj
- 500 g porcukor
- 500 g tojás (kb. 8-9 db)
- 500 g liszt
- 10 g citromhéj, reszelve
- 1 db vaníliarúd
- ízlés szerint őrölt szegfűszeg, kardamom
A kevert tészta elkészítése:
1. A vajat a porcukorral addig keverjük, amíg ki nem fehéredik. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a kikapart vaníliamagokat, a citromhéjat és a karácsonyi fűszereket.
2. Ezután a lisztet egyszerre beletesszük, és laza mozdulatokkal rövid ideig, de azért gyorsan keverjük. A tészta folyós állagú lesz.
3. A kuglófformát vajjal jól kikenjük és belisztezzük (cukorral is körbeszórhatjuk), majd habzsákkal vagy nejlonzacskóval belenyomjuk a tésztát.
4. 190 °C-ra felmelegítjük a sütőt, majd amikor betesszük a tésztát, 170 °C-ra levesszük a hőmérsékletet, és 30-40 percig sütjük. Kiborítjuk a formából, és porcukorral meghintjük.