Receptek

Isler

Kocsis Regina receptje

2020. szeptember 3.

Hozzávalók 16 db-hoz:

  • 200 g liszt
  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 200 g étcsokoládé
  • 1 ek napraforgóolaj
  • ribizlilekvár
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Csokis korongok: A legenda szerint az islert (ischler) I. FerencJózsef tiszteletére alkották meg, de valójában az 1950-es években készült el először.Az isler alapja is omlós tészta: két karikát lekvárral összeragasztunk, majd csokoládéba mártjuk. Cukrászdai süteményként terjedt el, mivel az elkészítéséhez kell némi türelem,de az egyik leghálásabb édesség. Barack és málnalekvárral is érdemes kipróbálni, és egy kis csipet fahéj is jól áll a tésztának.


A lisztet, a diót, a porcukrot, a sót és a citrom reszelt héját keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal dolgozzuk simára.

Formázzunk belőle gombócot, és fóliába csomagolva tegyük fél órára hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vastagra, majd szaggassuk ki 9 cm átmérőjű kerek kiszúróval.

180 °C-on 8-10 percig süssük, hagyjuk kihűlni, és ragasszuk össze a korongokat ribizlilekvárral.

Olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá az olajat, és mártsuk meg benne a lekvárral töltött islereket. Rakjuk rácsra, és hagyjuk megszáradni. Több napig eláll, de azonnal is fogyasztható.



Az omlós tészta technológiája itt.

liszt , dió , porcukor , vaj , tojás , citrom héja , étcsokoládé , napraforgóolaj , ribizlilekvár