Receptek

Burgonyafánk

Nábelek Zsófia receptje

2022. január 7.
  • 500 g liszt
  • 200 g főtt, áttört burgonya
  • 1 ek cukor
  • 1 kk só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db egész tojás
  • 4 ek olvasztott vaj
  • 40 g élesztő, amit egy kis langyos, cukros tejben megfuttatunk
  • olaj a sütéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Két megsárgult papírra rótt receptet őrzött meg Katona Lászlóné Csiky Sára a halála napjáig, amelyet Ady Endre édesanyjától kapott Zilahon: az egyik az Ides almás pitéje, a másik a burgonyafánk leírása. Ady Lajosné (született Kaizler Anna) kedvenc ételeit is elmesélte az emlékirataiban, visszaemlékezése szerint a költő leggyakrabban gulyáslevest, lencsefőzeléket, túrós palacsintát, burgonyafánkot rendelt, ha meglátogatta őket Visegrádi utcai lakásukban.

ELKÉSZÍTÉSE:
A tésztához valókat összekeverjük, jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk, és fánk szaggatóval kiszúrjuk. Minden fánk közepéből egy kisebb kört is vágunk. Hagyjuk jól megkelni, majd bő, forró zsírban vagy olajban fedő alatt kisütjük. Habkönnyű fánkokat kapunk, amelyeket vaníliás cukorral megszórva vagy lekvárral kínálunk.


Tipp!
A burgonya- vagy krumplifánkot nevezik pankának is, van olyan változata, aminél a liszt és a burgonya aránya fordított, így a fánk belseje sütés közben üreges lesz. Lehet sósan és édesen is enni, a legjobb, ha sárgabaracklekvárt töltünk a belsejébe.

liszt , burgonya , tojás , vaj , olaj , élesztő , tej , lekvár

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra