Receptek

Csécsi szalonna és savanyított hagymarilett

Szulló Szabina receptje

2021. február 11.
  • 1 db kb. 1 kg-os sertés tokaszalonna
  • 2 kg sertészsír
  • 10 fej sonkahagyma
  • 4-5 fej fokhagyma
  • 2 szál friss csombor
  • 2-3 szál friss kakukkfű
  • 3-4 ek fűszerpaprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 db tv paprika
  • fehérborecet (ízlés szerint)
  • Maldon só
  • só, frissen őrölt fekete bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tokaszalonnát szépen megformázzuk, majd az olvasztott sertészsírba tesszük. Dobunk a zsírba még cikkekre vágott salottahagymát, tisztított fokhagymagerezdeket, egy hegyes erős és egy tv paprikát is.

Sütőben 120 °C-on, vagy tűzhelyen éppen csak bugyogtatjuk 2-2,5 órán keresztül.


Ha elkészült, kivesszük a zsírból a remegősre puhult tokát, a zsírt leszűrjük, a hagymákból elkészítjük a savanyított rilettet: villával összetörjük a zsírban megpuhult hagymákat és paprikákat, majd sóval, borssal, ecettel, aprított friss csomborral és kakukkfűvel ízesítjük.

Közben a leszűrt zsírt 180 °C-ra hevítjük, amiben pár perc alatt aranysárgára sütjük a vajpuha tokaszalonna külső részét.

Hagyjuk kissé lecsepegni, lehűlni, majd gazdagon bedörzsöljük sóval, aprított friss fokhagymával, végül rengeteg fűszerpaprikával.

Hagyjuk másnapig megdermedni, összeérni. Másnap hajszálvékony szeleteket vágunk belőle, meghintjük Maldon sóval, a savanyított hagymarilettel és ropogós héjú kenyérrel kínáljuk.


tokaszalonna , sertészsír , fokhagyma , sonkahagyma , csombor , kakukkfű , fűszerpaprika , hegyes erős paprika , tv paprika , fehérborecet , Maldon só

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra