Szulló Szabina receptje
2021. február 11.- 1 db kb. 1 kg-os sertés tokaszalonna
- 2 kg sertészsír
- 10 fej sonkahagyma
- 4-5 fej fokhagyma
- 2 szál friss csombor
- 2-3 szál friss kakukkfű
- 3-4 ek fűszerpaprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 db tv paprika
- fehérborecet (ízlés szerint)
- Maldon só
- só, frissen őrölt fekete bors
A tokaszalonnát szépen megformázzuk, majd az olvasztott sertészsírba tesszük. Dobunk a zsírba még cikkekre vágott salottahagymát, tisztított fokhagymagerezdeket, egy hegyes erős és egy tv paprikát is.
Ha elkészült, kivesszük a zsírból a remegősre puhult tokát, a zsírt leszűrjük, a hagymákból elkészítjük a savanyított rilettet: villával összetörjük a zsírban megpuhult hagymákat és paprikákat, majd sóval, borssal, ecettel, aprított friss csomborral és kakukkfűvel ízesítjük.
Közben a leszűrt zsírt 180 °C-ra hevítjük, amiben pár perc alatt aranysárgára sütjük a vajpuha tokaszalonna külső részét.
Hagyjuk kissé lecsepegni, lehűlni, majd gazdagon bedörzsöljük sóval, aprított friss fokhagymával, végül rengeteg fűszerpaprikával.
Hagyjuk másnapig megdermedni, összeérni. Másnap hajszálvékony szeleteket vágunk belőle, meghintjük Maldon sóval, a savanyított hagymarilettel és ropogós héjú kenyérrel kínáljuk.
tokaszalonna , sertészsír , fokhagyma , sonkahagyma , csombor , kakukkfű , fűszerpaprika , hegyes erős paprika , tv paprika , fehérborecet , Maldon só