Kóstoló Kárpátaljáról, Pákozdi Judit–Punykó Mária receptje
2020. augusztus 1.- 2 cipónyi pászkatészta
- liszt (a deszka beszórásához)
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 45 dkg cukor
- 30 dkg őrölt dió
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db narancs reszelt héja
A kalácstésztából szakított cipókat húsz percig pihentetjük, majd belisztezett deszkán mindegyiket négyszögletes lappá nyújtjuk.
A tepsit kivajazzuk, és az egyik tésztalapot belefektetjük. Hideg sütőbe toljuk, majd begyújtjuk, és közepes lángon megsütjük. A másik lapot is megsütjük, majd mindkettőt 4×4 centis darabokra szeleteljük.
Ezután harminc deka cukorból és másfél liter vízből szirupot főzünk.
Az őrölt diót a maradék cukorral összekeverjük, majd a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és az őrölt fahéjjal ízesítjük.
A tésztadarabokat egy tálba rétegesen lerakjuk, úgy, hogy a diós keverékkel minden sort megszórunk. A tetejére dió kerüljön.
Végül a forró cukorsziruppal leöntjük, lefedjük, és egy napig állni hagyjuk. Ezalatt a tészta jól megpuhul, és az ízek is összeérnek.
A laksi karácsonyi, húsvéti csemege, hiszen akkor készítik, amikor nagyobb mennyiségű kalácsot sütnek.
pászkatészta , fahéj , dió , liszt , vaj , narancs héja , vaníliás cukor