Szoljár Csaba receptje
2020. szeptember 3.- 5 db tojás (vagy 100 g sárgája, 150 g fehérje)
- 300 g cukor
- 150 g zsír
- 150 g liszt
- 200 g tejföl
- 1 db citrom leve és héja
- 5 g sütőpor
- 150 g baracklekvár
- 300 g dió
Tojások
A profi cukrászok a tojások eltérő mérete miatt grammban adják meg a mennyiségeket, illetve mert a konyhákon és
a cukrászatokban sterilizált sárgáját és fehérjét is használnak.
100 g sárgája általában 5 db tojássárgájának felel meg, 100 g fehérje pedig 3 db tojásfehérjének.
Egy egész közepes méretű tojás kb. 60 gramm.
A zsírt (zsírral az igazi, de lehet vajjal is) 150 g cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a tejfölt, a citrom levét és héját, a sütőport, és simára, csomómentesre keverjük.
Egy 25×30 cm-es, mélyebb tepsit vagy sütőformát papírral kibélelünk, és simára elkenjük benne a masszát, majd 170 °C-on 15-20 perc alatt kisütjük. Ha egy kicsit hűlt, megkenjük baracklekvárral.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd belekeverjük a finomra darált diót és elsimítjuk a tésztán.
150 °C-on 15 percig sütjük, majd ha kihűlt, sima szélű kiszúróval szeletekre vágjuk.
tojás , zsír , liszt , tejföl , citrom , sütőpor , baracklekvár , dió