Receptek

Diós szuflé

Szoljár Csaba receptje

2020. szeptember 3.
  • 5 db tojás (vagy 100 g sárgája, 150 g fehérje)
  • 300 g cukor
  • 150 g zsír
  • 150 g liszt
  • 200 g tejföl
  • 1 db citrom leve és héja
  • 5 g sütőpor
  • 150 g baracklekvár
  • 300 g dió

Tojások
A profi cukrászok a tojások eltérő mérete miatt grammban adják meg a mennyiségeket, illetve mert a konyhákon és
a cukrászatokban sterilizált sárgáját és fehérjét is használnak.

100 g sárgája általában 5 db tojássárgájának felel meg, 100 g fehérje pedig 3 db tojásfehérjének.

Egy egész közepes méretű tojás kb. 60 gramm.

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A SZUFLÉ elnevezés megtévesztő lehet, de a cukrászatban a tojáshabbal lazított süteményeket gyakran nevezik szuflénak. Az alábbi süteményt sok helyen londoni szeletként is ismerik.


A zsírt (zsírral az igazi, de lehet vajjal is) 150 g cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojások sárgáját, a lisztet, a tejfölt, a citrom levét és héját, a sütőport, és simára, csomómentesre keverjük.

Egy 25×30 cm-es, mélyebb tepsit vagy sütőformát papírral kibélelünk, és simára elkenjük benne a masszát, majd 170 °C-on 15-20 perc alatt kisütjük. Ha egy kicsit hűlt, megkenjük baracklekvárral.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a maradék cukorral, majd belekeverjük a finomra darált diót és elsimítjuk a tésztán.

150 °C-on 15 percig sütjük, majd ha kihűlt, sima szélű kiszúróval szeletekre vágjuk.


tojás , zsír , liszt , tejföl , citrom , sütőpor , baracklekvár , dió