Nábelek Zsófia receptje
2020. március 22.Bezártság alatt is kellemes, ha jót tud enni az ember, ezért mutatunk néhány egyszerű receptet, ami a kamrából összedobható.
Olvassák el és próbálják ki Nábelek Zsófia tippjeit!
Az egyik legkönnyebben elkészíthető recept, ami sósan és édesen is készíthető, Dudás Szabolcs családi receptje alapján a krumplilángos. Gyerekkori kedvence, amit a nagymama készített sparhelten, de szerencsére serpenyőben is meg lehet sütni. Porcukorral, szilvalekvárral, vagy sósan, mártogatóssal is jó.
Akiknél megszaladt a lisztvásárlás, és volt olyan szerencsés, hogy még élesztőt is kapott, annak ajánljuk a sváb kiflit, amit sütés után akár le is lehet fagyasztani, de ha mégis megmarad, akkor készülhet belőle kiflis spenót, ami az egyik legjobb egytálétel. Kármentésre, vagyis a szikkadt pékáru megmentésére készíthetünk kenyérpudingot, amit bárhogyan lehet variálni (gyümölcsökkel vagy anélkül, karamellizált cukorral, citrushéjakkal, kakaóval, csokoládéval), vagy egyszerű öntött kiflit, ami Bicsár Attila egyik kedvenc gyerekkori étele volt.
Kelt tésztákkal kísérletezőknek ajánljuk a fonott kalácsokat, amit lehet klasszikusan, ízesítés nélkül, mehet bele mazsola, kakaó, aszalt gyümölcs, de vajjal megkenve, fahéjas cukorral megszórva még jobb. Hasonlóan egyszerű Tischler Petra családi receptje, a habos csiga, ami teljesen egyszerű recept, főzött fehérjekrémmel, amit bárhogy lehet variálni, vagy Jahni László fahéjas tekercse, a fahéjas karimangó - ezt zsírral a legjobb készíteni, és madártej helyett lehet egyszerűen hideg tejjel, lekvárral, gyümölccsel is enni.
Veres István szilvás buktája is hasonlóan könnyű, persze bármilyen sűrű lekvárral lehet tölteni, de ha az nincs, akkor Pethő Balázs darázsfészek receptjét is érdemes kipróbálni. Persze lehet kovásszal is kísérletezni, de ezek a könnyű élesztős receptek azoknak is menni fognak, akik még csak most ismerkednek a kelesztett tésztákkal.
Egyszerű focaccia
Remek recept Samin Nostrattól, a Só, zsír, sav, hő című könyv szerzőjétől, amit a legkisebb konyhai tapasztalattal is gyorsan össze lehet dobni.
Hozzávalók
300 g langyos víz
¼ tk porélesztő
8 g méz
400 g liszt
9 g só
25 g olívaolaj + néhány kanálnyi az edényhez és a sütéshez
Sópehely a befejezéshez
A langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mézet. A lisztet és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a 25 g olívaolajat és az élesztős keveréket. Épp csak addig keverjük, amíg a tészta összeáll, már nincsenek látható lisztes foltok benne. A tál széléről is kaparjuk le a tésztát, majd lefedve hagyjuk kelni, érlelődni a tésztát 12-14 órát, vagy amíg legalább a duplájára kel.
Egy jénai vagy más sütőedényt (kb. 20x30 cm) kenjünk ki 2-3 evőkanál olívaolajjal. Öntsük át az érlelt tésztát, a tetejére is locsoljunk néhány kanál olívaolajat, majd óvatosan alányúlva húzzuk ki a szélekre - 30 percig pihentetjük, közben néhányszor még igazítsunk rajta.
Keverjünk össze 2 gramm sót és 40 gramm langyos vizet. A tésztát ujjbeggyel nyomkodjuk meg, hogy kis gödrök legyenek a felületén, ide öntsük a sós oldatot. Hagyjuk a tésztát további 45 percig kelni szobahőmérsékleten.
30 perc után melegítsük elő a sütőt 235 fokra, ha lehet, használjunk sütőkövet, ha ez nincs, egy tepsit tegyünk a rács alá. Várjuk meg, amíg teljesen felforrósodik a sütő!
Szórjuk meg a focacciát sópehellyel és süssük az előmelegített sütőben 20-24 percig. Tegyük még néhány percre a sütő legfelső részére, hogy igazán ropogós kérge legyen. Vegyük ki a sütőből, kenjük meg még 2-3 kanál olívaolajjal - nem baj, ha a gödrökben megáll, ezt a focaccia magába fogja szívni.
5 perc után vegyük ki a formából és rácson hagyjuk hűlni.
Tipp: ízesíthetjük fokhagymával, aszalt paradicsommal, zöldfűszerekkel, de ez az alapváltozat is tökéletes önmagában, néhány friss zöldséggel.
Egy másik kedvenc receptünk Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvéből a tejfölös kocka, ami tökéletes maradékfelhasználásra, a hűtőben kallódó tejföl megmentésére. Hasonlóan a bodaghoz, ez is egy serpenyőben sült tészta, amit lehet tölteni lekvárral, de lehet önmagában is sütni.
Tejfölös kocka
Hozzávalók
120 g tejföl
150 g liszt
1 kk só
4-5 ek lekvár
1 ek vaj és 2 ek olaj a sütéshez
A tejfölt, lisztet és a sót összekeverjük, majd tésztát gyúrunk belőle. Eleinte száraznak tűnik, aztán egyre ragacsosabbnak, de a gyúrástól egyenletes, ruganyos tésztát kapunk. Nem kell hagyni pihentetni, egyből lehet vele dolgozni.
Ehhez lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra (2-3 mm), minél szögletesebben. Késsel vagy derelyevágóval vágjuk téglalapokra, minden téglalap közepére tegyünk egy kiskanálnyi lekvárt. Vizezzük be a tészta széleit, majd hajtsuk és ragasszuk össze a téglalapokat. A felesleges lisztet seperjük le a tésztáról.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a vajat, ebben süssük a megtöltött tésztákat mindkét oldalukon aranybarnára. Itassuk le a felesleges zsiradékot a kész kockákról, hagyjuk néhány percet hűlni. Porcukorozva (vagy anélkül) tálaljuk.
karantén , egyszerű ételek , lepény , sváb kifli , fonott kalács , fahéjas karimangó , focaccia , kocka