Saly Noémi receptje
2018. február 16.- 2 kg citrom
- 1,5 kg cukor
ESZKÖZÖK:
Éles kiskés, egy kis tál, egy nagy tál, nagyfazék, teatojás vagy tüllzacskó, üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A citromokat meleg vízzel, kefével alaposan lesikáljuk, végüket lenyisszantjuk, majd nagyon éles, rozsdamentes késsel héjastól vékonyra karikázzuk (ha nagyok, esetleg félbe is vágjuk). A magokat gondosan kipiszkáljuk, egy kis tálka vízben félretesszük: még szükség lesz rájuk.
A cukorból egy bögre vízzel szirupot főzünk, és amikor gyöngyözni kezd, belelapátoljuk a citromkarikákat. Hagyjuk újra felforrni, majd lecsendesítjük, és a magokkal együtt fél óráig főzzük. Forrón beüvegezzük, öt percre fejre állítjuk, másnapig ülnek a dunsztoló kosárban.
CIFRÁZZAM?
Mehet bele egy-két zöld citrom (lime), darabka vanília, pár szem szegfűszeg, egy-két szelet friss gyömbér, netán egy narancs vékonyan lehámozott, kiáztatott és finomra vagdalt héja (persze nem mind egyszerre!). Lehet azt is, hogy a citromot nem karikázzuk, hanem felkockázzuk – nagymama úgy csinálta.
Vajas pirítóssal reggelihez (mennyei!); süteményekbe, krémekbe, palacsintába; joghurthoz vagy kefirhez keverve.
Rengeteg C-vitamint tartalmaz, ám ez melegítéskor lebomlik. Ha a citromot gyógyszerként akarjuk használni, ne facsarjuk forró teába, és cukrot se tegyünk hozzá! A friss, natúr citromlé vírus- és baktériumölő, vízhajtó, fogyasztó és vértisztító hatású. Kalcium- és magnéziumtartalma miatt csökkenti az izomfájdalmakat. Furcsa, de a benne lévő citromsav ellenére lúgosít, így a gyomorégésnek, másnaposságnak is hatásos ellenszere.