Gyűjtő Ádám és Somodi Péter, Graefl Major receptje
2021. november 4.- 5 db bőrös csirkemellfilé
 - 200 g csirkezúza
 - 200 g csirkeszív
 - 200 g laskagomba
 - 5-6 db ecetes uborka
 - mangalicazsír, vaj
 - kakukkfű, rozmaring
 
Mártás
Hozzávalók:
- 250 g mangalicaszalonna
 - 2 fej vöröshagyma
 - 4-5 gerezd fokhagyma
 - 200 ml tyúkhúsleves vagy csirkealaplé
 - 100 ml tejszín
 - 100 ml tejföl
 - dijoni mustár
 - 1 db sós citrom héja
 - a sós citrom leve vagy frissen facsart citromlé
 - 6-7 ek pecsenyelé (jus)
 
Tészta
Hozzávalók:
- 300 g liszt
 - 100 g tojássárgája (5 db)
 - 2 db tojás
 
Elkészítjük a belsőségeket: a zúzát és a szívet megtisztítjuk, majd felöntjük annyi meleg mangalicazsírral, amennyi ellepi, hozzáadunk egy kis csokor kakukkfüvet, néhány gerezd fokhagymát és egész borsot, majd
Hagyjuk a zsírban kihűlni. 
A tészta hozzávalóiból ruganyos tésztát gyúrunk, folpakba tekerve 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tésztagéppel metéltet készítünk belőle. 
A mártáshoz a szalonnát kiolvasztjuk, majd nagyobb lángon tepertőt sütünk belőle, leszűrjük, félretesszük. 
A szalonnazsírban a felszeletelt vöröshagymákat puhára pároljuk, gyakorlatilag csak konfitáljuk a tűzhelyen, ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, tovább pároljuk kicsit élénkebb lángon. 
Felöntjük a húslevessel, kis csokor kakukkfüvet dobunk bele, majd felforraljuk. Behabarjuk a tejszínnel és a tejföllel, átszűrjük, hozzáadunk néhány kanál pecsenyelevet. 
és mivel ez önmagában is sós, utánsózni már nem is biztos, hogy kell. Ízesítjük a dijoni mustárral, frissen őrölt borssal, belekeverjük az apró kockákra vágott sós citromhéjat. 
ha megpirultak, megfordítjuk és készre sütjük. A végén friss kakukkfüvet, rozmaringot és egy kevés vajat teszünk a serpenyőbe, majd folyamatosan locsolgatjuk. (A csont csak dísz.) 
Tálalásnál a tésztát alulra szedjük, rákanalazzuk a mártást, majd rátesszük a sült csirkét, és megszórjuk a tepertővel, a pirított laskagombával, az ecetes uborkakockákkal és a belsőségekkel.
![]()
csirkemellfilé , csirkezúza , csirkeszív , laskagomba , mangalicazsír , vaj , kakukkfű , rozmaring , ecetes uborka , mangalicaszalonna , vöröshagyma , fokhagyma , alaplé , tejszín , tejföl , dijoni mustár , citrom , pecsenyelé , liszt , tojás
                    
                
        



