Solymosi Attila (Kardos Szőlőbirtok & Supreme Borbisztró) receptje
2023. október 7.Töltike hozzávalók:
4 db szárított zsemle
4 db házi tyúktojás
8 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dkg friss petrezselyemzöld
0,5dl napraforgóolaj
12 dkg emu máj
ízlés szerint só, frissen őrölt bors
Emu nyakleves hozzávalók:
1 kg emu nyak 5 cm-es darabokra vágva
1 kg emu húsos csont
40 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyem gyökér
10 dkg zeller gumó
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba
3 szál kakukkfű
fél csokor friss petrezselyem zöld
15 szem boróka bogyó
20 szem egész bor
só ízlés szerint
A töltike elkészítése:
Olajon a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a tisztított, kockára vágott májat és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Áttört fokhagymával, sóval borssal ízesítjük.
A beáztatott zsemléket kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojásokat és hagymás májjal összekeverjük. Folpackban formázva a levesben kifőzzük.
Az emunyakleves elkészítése:
Elészítés:
A húsos csontot és a nyakat hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük és 5 liter hideg vízben kis lángon főzni kezdjük. Forrás után a képződő habot több alkalommal leszedjük. Ha már nem keletkezik több hab, a zöldségekkel és a fűszerekkel együtt minimum 5 óra alatt készre főzzük.
A főzés során elpárolgott levest folyamatosan pótoljuk.
A lángról levéve pihentetjük, zöldségeket és a húst kiszedjük, a levest leszűrjük.
Tálalás:
A zöldségeket batonra vágjuk, a tölteléket szeleteljük, és a nyak szeletekkel kiegészítve tálaljuk.