Saly Noémi receptje
2019. október 27.- 2,5 kg apróbb szemű eper
- 50 dkg kristálycukor
- 50 dkg 2:1es befőzőcukor (pektines)
- 1 nagy marék friss borsmentalevél
Lábas, rozsdamentes kiskés, vágódeszka, kis merőkanál, kicsi befőttesüvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
Az epret folyó vízzel alaposan átmosom, lecsöpögtetem, kicsumázom. (Azért ez a jó sorrend, mert így nem kerül a belsejébe víz.) Rázúdítom a kristálycukrot, egy éjszakát állni hagyom. Reggel fölteszem főni kis lángon, kb. fél-háromnegyed óra kell neki. A vége felé esetleg kicsit rásegítek a botmixerrel, de az a jó, ha bőven maradnak benne egész szemek. Közben megmosom, leszárítom és finom kis csíkokra vágom a mentaleveleket. Leszedem a habot, a dzsemhez adom a befőzőcukrot és a mentát, rottyan még egyet, és kész. Villámgyorsan beüvegezem, fejre állítom, mehet a dunsztba.
CIFRÁZZAM?
Ha nagy tételben készül a dzsem, a végén érdemes kisebb lábasokba porciózni, és többféleképpen ízesíteni: mehet bele citromfű, kakukkfű, levendulavirág, aki pedig szereti a nagyon izgalmas ízhatásokat, egykét üvegbe rakhat egy mokkáskanálnyi őrölt fekete borsot, evőkanálnyi balzsamecetet vagy finom borecetet, sőt egy-egy kimagozott − már bocsánat a szóért − macskapöcse-paprikát is.
FELHASZNÁLÁSA:
A megbolondított eperdzsemek remekül társíthatók érett, puha sajtokhoz, de − főleg az ecetes változatok − apró, fűszeres húsgombócok vagy sült hal mellé is nagyon finomak.
eper , cukor , befőzőcukor , bosmentalevél