A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Epres mille-feuille

Feke Zoltán receptje

2019. április 10.
  • 1 kg friss eper
  • 1 csomag réteslap
  • 2 db vaníliarúd
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 5 szál bazsalikom
  • 500 ml tejszín
  • 5 csomag vaníliás cukor


ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
HABCSÓK KÉSZÍTÉSE:
A tojásfehérjét 15 dkg porcukorral vízgőz felett habbá verjük, majd a sütőben 130 C°-on kiszárítjuk.

COULIS KÉSZÍTÉSE:
Az eper felét a cukorral és a bazsalikommal együtt felforraljuk lekvár sűrűségűre, majd belekaparjuk a végén az 1 db vaníliarúd belsejét, s amikor kihűlt, akkor botmixer segítségével coulis-t (gyümölcsszószt) készítünk belőle, és tálalásig félrerakjuk.

RÉTES KÉSZÍTÉSE:
A réteslapokat szétterítjük, majd kb. 8-10 cm átmérőjű, kör alakú formával kiszúrjuk, de előtte megszórjuk porcukorral. Ezek után a kész, porcukrozott korongokat szintén kb. 130 C°-os sütőben megsütjük, megvárva, míg a porcukor ráolvad a réteskorongokra.

TÖLTELÉK KÉSZÍTÉSE:
A tejszínt a vaníliás cukorral és a másik vaníliarúd belsejével kemény habbá verjük, ez lesz a töltelék a réteslapok között.

A SÜTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Miután a réteslap kész és kihűlt, a felvert vaníliás tejszínbe keverjük a maradék 0,5 kg epret és beletörjük a vaníliás habcsókot. A tésztakorongokat egymásra rétegezzük, tészta, vaníliás tejszín, eper. Végül tálalásnál melléöntjük a már kihűlt bazsalikomos, epres coulis-t.


eper , réteslap , porcukor , vaníliarúd , tojás , bazsalikom , tejszín , vaníliás cukor