Receptek

Fekete-erdő torta

Az Auguszt cukrászda (Fény utca) receptje

2022. február 11.

Hozzávalók a csokoládés piskótához:

  • 225 g kristálycukor
  • 30 g kakaópor
  • 250 g finomliszt
  • 75 g olvasztott vaj
  • 3 g sütőpor
  • 120 g tojássárgája (6 db)
  • 200 g tojásfehérje (6 db)
  • 35 g tej

Hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:

  • 350 g puha vaj
  • 63 g tejszín
  • 40 g kakaópor
  • 8 g keményítőszörp (glükózszirup)
  • 250 g kristálycukor

Hozzávalók a tejszínkrémhez:

  • 500 ml tejszín (35%-os)
  • 10 g zselatin

Hozzávalók a meggytöltelékhez:

  • 500 g magozott megy (ha fagyasztott: kiolvasztva)
  • 10 g keményítő
  • 100 g cukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A piskótához a tojássárgáját a cukor egyharmadával kihabosítjuk. A maradék cukorból és a tojásfehérjéből egy csipet sóval selymes, kemény habot verünk. A lisztet a kakaóval és a sütőporral átszitáljuk. 

A hozzávalókat spatulával, széles mozdulatokkal óvatosan összekeverjük (vigyázva, hogy ne essen össze!), majd a masszát egy 26 cm átmérőjű kivajazott-lisztezett, sütőpapírral bélelt formába simítjuk.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt kisütjük. 


Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben készítsük el a töltelékeket. 

A csokoládés vajkrémhez a tejszínt, a kakaót és a cukrot felfőzzük, majd hozzátesszük a vajat. Kihűlés után az egészet habosra keverjük, majd a kétharmadát habzsákba töltjük, a maradék egyharmadot félretesszük.

A meggyhez a cukrot és a keményítőt 2-3 kanál meggylével csomómentesre keverjük.
A meggyet egy lábasban felmelegítjük, majd mielőtt forrni kezd, adjuk hozzá a keményítős meggylevet. Folyamatos keverés közben főzzük 1-2 percig, amíg a meggy besűrűsödik. Terítsük egy tiszta tálcára, így gyorsabban kihűl. 

A tejszínt alacsony fokozaton habosítani kezdjük.


Közben a zselatint hideg vízben hidratáljuk, óvatosan felmelegítjük (ne forrjon, de ne is maradjon darabos), majd összekeverjük 2-3 kanál tejszínnel. Hozzáadjuk a habos tejszínhez, alaposan összekeverjük. Habzsákba töltjük. 

A kihűlt piskótát kivesszük a formából, majd hullámpengéjű késsel három egyenlő méretű lapra vágjuk. Tiszta tortaforma aljára helyezzük az egyik tésztalapot. 

Kívülről befelé haladva töltsük meg a krémek és a meggy felével: körben egy réteg tejszín, utána a meggy, végül a csokoládékrém.


Tegyük rá a következő piskótát, majd ugyanígy kívülről haladva nyomjuk rá a töltelékeket, ezúttal tejszínhab, meggy és csokoládékrém a sorrend.
Az utolsó tésztalapot vonjuk be a félretett csokoládékrémmel.

Hűtőben dermesztjük. 


Díszíthetjük tejszínhabbal, habcsókkal, amaréna meggyel, csokoládéforgáccsal, vagy akár friss gyümölcsökkel az ünnepi asztalhoz illően.

liszt , vaj , sütőpor , tojás , tejszín , tej , kakaópor , keményítőszörp , zselatin , meggy

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra