Az Auguszt cukrászda (Fény utca) receptje
2022. február 11.Hozzávalók a csokoládés piskótához:
- 225 g kristálycukor
- 30 g kakaópor
- 250 g finomliszt
- 75 g olvasztott vaj
- 3 g sütőpor
- 120 g tojássárgája (6 db)
- 200 g tojásfehérje (6 db)
- 35 g tej
Hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:
- 350 g puha vaj
- 63 g tejszín
- 40 g kakaópor
- 8 g keményítőszörp (glükózszirup)
- 250 g kristálycukor
Hozzávalók a tejszínkrémhez:
- 500 ml tejszín (35%-os)
- 10 g zselatin
Hozzávalók a meggytöltelékhez:
- 500 g magozott megy (ha fagyasztott: kiolvasztva)
- 10 g keményítő
- 100 g cukor
A piskótához a tojássárgáját a cukor egyharmadával kihabosítjuk. A maradék cukorból és a tojásfehérjéből egy csipet sóval selymes, kemény habot verünk. A lisztet a kakaóval és a sütőporral átszitáljuk.
A hozzávalókat spatulával, széles mozdulatokkal óvatosan összekeverjük (vigyázva, hogy ne essen össze!), majd a masszát egy 26 cm átmérőjű kivajazott-lisztezett, sütőpapírral bélelt formába simítjuk.
Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben készítsük el a töltelékeket.
A meggyhez a cukrot és a keményítőt 2-3 kanál meggylével csomómentesre keverjük.
A meggyet egy lábasban felmelegítjük, majd mielőtt forrni kezd, adjuk hozzá a keményítős meggylevet. Folyamatos keverés közben főzzük 1-2 percig, amíg a meggy besűrűsödik. Terítsük egy tiszta tálcára, így gyorsabban kihűl.
Közben a zselatint hideg vízben hidratáljuk, óvatosan felmelegítjük (ne forrjon, de ne is maradjon darabos), majd összekeverjük 2-3 kanál tejszínnel. Hozzáadjuk a habos tejszínhez, alaposan összekeverjük. Habzsákba töltjük.
Tegyük rá a következő piskótát, majd ugyanígy kívülről haladva nyomjuk rá a töltelékeket, ezúttal tejszínhab, meggy és csokoládékrém a sorrend.
Az utolsó tésztalapot vonjuk be a félretett csokoládékrémmel.
liszt , vaj , sütőpor , tojás , tejszín , tej , kakaópor , keményítőszörp , zselatin , meggy