Kalla Kálmán receptje
2020. szeptember 18.- 400 g fogasfilé, 30 mm széles csíkokba vágva
- 3 ek grízes liszt
- 3 db tojás
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 cl olívaolaj
- só
- 3 ek sima liszt
- bő olaj a sütéshez
- 400 g főtt vajas burgonya
MÁRTÁS
HOZZÁVALÓK:
- 1/2 l paradicsomlé (házi befőzés)
- 1/3 csésze olaj
- 3 ek liszt
- 1 szál zellerlevél
- 1 szál bazsalikom
- 1 kis fej hagyma kettévágva
- só, cukor ízlés szerint
A mártáshoz az olajon felforrósítjuk a lisztet, majd felöntjük a paradicsomlével. Elkeverjük, felforraljuk, beletesszük az ízesítőket, és gyenge tűzön főzzük 15 percig. Átszűrjük és melegen tartjuk.
A fogascsíkokat sózzuk és grízes lisztbe forgatjuk. A tojássárgájákat elkeverjük borral, olajjal, sóval és a liszttel. A fehérjéket habbá verjük, és a sárga részhez keverjük.
Serpenyőben felforrósítunk egy ujjnyi olajat, a grízes lisztes fogasokat belemártjuk a bortésztába, és megsütjük, majd konyhapapírra szedjük.
Vajas burgonyával és a paradicsommártással tálaljuk.
fogasfilé , grízes liszt , tojás , száraz fehérbor , olívaolaj , búzaliszt , olaj , burgonya , paradicsomlé , zellerlevél , bazsalikom , hagyma