Receptek

Báránygerinc

Mizsei János receptje

2022. április 5.
  • 600 g csontos báránygerinc
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dkg citromos kakukkfű
  • 15 dkg vaj

  • feketebors

Brokkolini
Hozzávalók:

  • 2 csomag brokkolini
  • 10 dkg turbolyazöld
  • 1 kisebb darab torma

  • fehérrizs-ecet
  • vaj
  • 10 g édesköménymag
  • 2 gerezd reszelt fekete fokhagyma

Turbolyás buttermilkszósz
Hozzávalók:

  • 2 dl buttermilk
  • 1 dl világos bárányalaplé
  • kevés őrölt szerecsendió

  • turbolyazöldolaj
  • tökmagolaj
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A báránygerincet letisztítjuk, a csontot is – amennyire lehet – formázzuk és tisztítjuk.

Ha a hús átvette a szobahőmérsékletet, egy serpenyőt felhevítünk, gyors füstös kérget sütünk rá (oldalanként 5–10 másodperc).


Egy másik meleg serpenyőbe beletesszük a vaj felét, a fokhagyma felét és a kakukkfű felét is, majd habzó vajban pár másodpercig sütjük a bárányt.

100 fokos sütőbe tesszük, 3 percenként fordítjuk, és 9 perc után egy maghőmérő segítségével 54-56 fokos maghőmérsékletig sütjük.


Tálalás előtt a maradék kakukkfűvel, fokhagymával habzó vajban újra kérgesítjük a bárányt, ezt is pár másodpercig. Tálalás és szeletelés előtt minimum 4-6 percet hagyjuk pihenni.

Brokkoli elkészítése:
A brokkolinit megmossuk, a szára végét levágjuk, majd ahonnan elkezdődnek az apró brokkolihajtások, onnantól vékonyan megpucoljuk. Forrásban lévő vízben 10 másodpercig leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük. Leszűrjük, leitatjuk törlőpapírral. Beletesszük egy tepsibe, sózzuk, rászoríjuk az édesköménymagot. A tormát reszelt formájában rászórjuk a brokkolinikre, ugyanezt tesszük a turbolyazölddel és a rizsecettel. Lefóliázzuk, és 80 fokosra előmelegített sütőben 12–15 percig hőkezeljük, majd tálalásnál a vajban ropogósra sütjük.

Turbolyás buttermilkszósz elkészítése:
Az alaplevet felmelegítjük, vékony sugárban hozzáadjuk a buttermilket, folyamatosan botmixerrel turmixoljuk, hogy egynemű legyen és ne váljon szét, majd az olajokat ízlés szerint ugyanúgy csorgatva adjuk hozzá. Tálalásig melegen tartjuk.

A tálalásnál friss tyúkhúrlevelekkel, illetve mézvirággal díszítjük.



báránygerinc , fokhagyma , kakukkfű , turbolyazöld , brokkoli , fehérrizs-ecet , édesköménymag , fekete fokhagyma , szerecsendió , tökmagolaj , turbolyazöldolaj , alaplé , buttermilk

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra