Mizsei János receptje
2022. április 5.- 600 g csontos báránygerinc
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dkg citromos kakukkfű
- 15 dkg vaj
- só
- feketebors
Brokkolini
Hozzávalók:
- 2 csomag brokkolini
- 10 dkg turbolyazöld
- 1 kisebb darab torma
- só
- fehérrizs-ecet
- vaj
- 10 g édesköménymag
- 2 gerezd reszelt fekete fokhagyma
Turbolyás buttermilkszósz
Hozzávalók:
- 2 dl buttermilk
- 1 dl világos bárányalaplé
- kevés őrölt szerecsendió
- só
- turbolyazöldolaj
- tökmagolaj
A báránygerincet letisztítjuk, a csontot is – amennyire lehet – formázzuk és tisztítjuk.
Egy másik meleg serpenyőbe beletesszük a vaj felét, a fokhagyma felét és a kakukkfű felét is, majd habzó vajban pár másodpercig sütjük a bárányt.
Tálalás előtt a maradék kakukkfűvel, fokhagymával habzó vajban újra kérgesítjük a bárányt, ezt is pár másodpercig. Tálalás és szeletelés előtt minimum 4-6 percet hagyjuk pihenni.
Brokkoli elkészítése:
A brokkolinit megmossuk, a szára végét levágjuk, majd ahonnan elkezdődnek az apró brokkolihajtások, onnantól vékonyan megpucoljuk. Forrásban lévő vízben 10 másodpercig leforrázzuk, majd jeges vízbe tesszük. Leszűrjük, leitatjuk törlőpapírral. Beletesszük egy tepsibe, sózzuk, rászoríjuk az édesköménymagot. A tormát reszelt formájában rászórjuk a brokkolinikre, ugyanezt tesszük a turbolyazölddel és a rizsecettel. Lefóliázzuk, és 80 fokosra előmelegített sütőben 12–15 percig hőkezeljük, majd tálalásnál a vajban ropogósra sütjük.
Turbolyás buttermilkszósz elkészítése:
Az alaplevet felmelegítjük, vékony sugárban hozzáadjuk a buttermilket, folyamatosan botmixerrel turmixoljuk, hogy egynemű legyen és ne váljon szét, majd az olajokat ízlés szerint ugyanúgy csorgatva adjuk hozzá. Tálalásig melegen tartjuk.
báránygerinc , fokhagyma , kakukkfű , turbolyazöld , brokkoli , fehérrizs-ecet , édesköménymag , fekete fokhagyma , szerecsendió , tökmagolaj , turbolyazöldolaj , alaplé , buttermilk