Saly Noémi receptje
2020. július 26.- 2 kg cékla
- 1 fej fokhagyma
- 1 fél torma (kb. 15 centis darab)
- 1 kávéskanálnyi köménymag (őrölt is lehet)
- 6-7 dl víz
- 4 evőkanál 10%-os ecet
- 4 evőkanál cukor
- 2 kávéskanál só
Szeretem minden évszakban azt enni, aminek épp „szezonja van”. Nemcsak azért, mert az mindig friss és olcsó, hanem azért is, hogy kiélvezzem a föld, a természet ritmusát, amitől a város épp eléggé elszakít. Örülök, amikor megjelenik a piacon a hecsedli meg a kelbimbó, jön az első gesztenye és a téli csúcszöldség: a cékla.
Az alábbi savanyúság receptjét mami kapta valakitől a 90-es években, azóta minden télen rászánok egy délutánt. Eláll, de nem arra való, hogy hosszú ideig kuksoljon a kamrában, hisz április–májusban már jön a fejes saláta, újhagyma, retek. Nem is csinálok nagy kondérral:
Eszközök:
alufólia, fokhagymaprés, reszelő, kiskés, kanalak, villa, három kisebb tál és egy nagyobb lábas; jól kimosott kis befőttesüvegek, celofán
Teendők:
1. A céklákat megmosva egyenként alufóliába bugyolálom, és az előmelegített sütő rácsára ültetem. Mérettől függően körülbelül fél-egy óra kell, hogy lassú tűzön teljesen átsüljenek. A vége felé a legnagyobbat próbálgatom villával, puha-e már.
2. Közben megtisztítom, gerezdekre szedem és szétnyomom a fokhagymát.
3. Télikabátba bújok, és kitelepszem az erkélyre tormát reszelni a reszelő finom lyukán.
4. Elkészítem a levet (víz, ecet, cukor, só).
5. A megsült céklát azon forrón meghámozom, és a reszelő nagyobb lyukán belereszelem a nagy lábasba.
6. Hozzákeverem a fokhagymát, a tormát és a köményt.
7. Rátöltöm a levet, és rottyantok rajta egyet, de főnie már nem szabad.
8. Forrón az üvegekbe kanalazom, letömködöm, lezárom, és mint a lekvárokat szoktam, pár percre fejre állítom. Mehetnek egy napra a dunsztba, majd a spájzba.
Cifrázzam?
Az arányokkal lehet játszani: aki nem fél a tormától, netán rajong a fokhagymáért, vegye nyugodtan akár a dupláját is. A cukorral viszont nem szabad túl bőkezűen bánni: a sült cékla önmagában is édes. Közvetlenül felhasználás előtt bele lehet keverni egy frissiben, héjastól durvára reszelt almát.
Felhasználás:
Bármilyen hideg sülthöz, hidegen karikázott hurkához, kocsonyához, keményebb sajtokhoz, főtt vagy hajában sült krumplihoz... Koronázható vele kemény tojás is (egy petrezselyemszálacska lengedezhet a tetején, mint győzelmi zászló).
Ferenczi Sándor doktor híres méregtelenítője: 7,5 dl frissen préselt céklalé + 2,5 dl jóféle száraz vörösbor + egy citrom leve.