Receptek

Hátszín, fokhagymás zeller, tótbab

Sobják Mátyás receptje

2021. augusztus 17.

Hátszín
Hozzávalók:

  • 80 dkg hátszín
  • só, bors

Fokhagymás zellerpüré
Hozzávalók:

  • 40 dkg zeller
  • kb. 1 kg só
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 2,5 dl tejszín

Tótbabragu
Hozzávalók:

  • 40 dkg tótbab
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl zöldségalaplé
  • 1 kis fej vöröshagyma

Zöldborsótuile
Hozzávalók:

  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojásfehérje

Málnagél
Hozzávalók:

  • 10 dkg málna
  • 1 ek cukor
  • 1 db lapzselatin
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Hátszín elkészítése:
A hátszínt 20 dkg-os adagokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben (vagy ha van lehetőség, faszenes sütőben) mindkét oldalán 5-6 percig sütjük és hagyjuk pihenni.

Fokhagymás zellerpüré elkészítése:

Az egész zellert sóágyon 180 .C-os sütőben 20-25 percig sütjük. A fokhagymát száraz serpenyőben héjával együtt, folyamatosan rázogatva enyhén megégetjük. Egy lábasban kevés olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, fokhagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított zellert. Felöntjük a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük. Simára turmixoljuk és leszűrjük.

Tótbabragu elkészítése:

Egy lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított babot (tótbab, ami lóbab vagy disznóbab néven is ismert). Összeforgatjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével, végül hozzáadjuk a hideg vajat. Hagyjuk felforrni, majd letakarva pihentetjük.

Zöldborsótuile elkészítése:
A zöldborsót puhára főzzük a tejszínnel, vajjal és kevés sóval ízesítve. Pürésítjük, szűrjük és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan összeforgatjuk a borsópürével. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben vékonyan kikenjük a krémet, 100 °C-on 20-25 perc alatt kiszárítjuk.

Málnagél elkészítése:

Egy edényben felolvasztjuk, enyhén karamellizáljuk a cukrot, ebbe szórjuk a málnaszemeket és pár percig hagyjuk fortyogni. Turmixoljuk és szűrjük át, oldjuk fel benne a hideg vízbe áztatott lapzselatint. Hagyjuk teljesen kihűlni és turmixoljuk botmixerrel teljesen simára.

Tálaláskor néhány szem szederrel díszítjük.


hátszín , zeller , vöröshagyma , fokhagyma , tejszín , vaj , tótbab , zöldségalaplé , zöldborsó , tojás , málna , lapzselatin

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra