A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Házi aranymazsolás libamájpástétom

Merczi Gábor receptje

2018. november 13.
  • 400 g libamáj
  • 120 g aranymazsola
  • tokaji aszú
  • 5 g barna cukor
  • 6 g tengeri só
  • 10 g frissen tört fehérbors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A libamájat felhasználás előtt egy éjszakára jeges vízbe áztatjuk, majd kiemeljük és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Az aranymazsolát a tokaji aszúban főzzük puhára, majd szűrjük le. A bort lassan forraljuk be, amíg olajsűrűségű lesz, és tálalásig tegyük félre.

A májból távolítsuk el az ereket, és helyezzük egy keverőtálba, ízesítsük sóval, borssal, cukorral, locsoljuk meg a visszaforralt aszúval, ezután helyezzük a májat fóliával bélelt formába, igazítsuk a tetejét egyenesre, majd fóliázzuk be a tetejét is, és tekerjük körbe formástól is.

12 órára tegyük hűtőbe, ezt követően helyezzük 62 °C-os sütőbe és pároljuk 22 percig, enyhén préseljük le, és 6 órára ismét helyezzük a hűtőbe.

Tálaláskor a pástétomot vékony pengéjű, forró vízbe mártott késsel szeleteljük, a redukált borral színezett tányérra tálaljuk, tetejére 2-3 szem mazsolát helyezünk.


aranymazsola , libamáj , tokaji aszú , barna cukor , fehérbors