Merczi Gábor receptje
2018. november 13.- 400 g libamáj
- 120 g aranymazsola
- tokaji aszú
- 5 g barna cukor
- 6 g tengeri só
- 10 g frissen tört fehérbors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Időigényes
A libamájat felhasználás előtt egy éjszakára jeges vízbe áztatjuk, majd kiemeljük és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Az aranymazsolát a tokaji aszúban főzzük puhára, majd szűrjük le. A bort lassan forraljuk be, amíg olajsűrűségű lesz, és tálalásig tegyük félre.
A májból távolítsuk el az ereket, és helyezzük egy keverőtálba, ízesítsük sóval, borssal, cukorral, locsoljuk meg a visszaforralt aszúval, ezután helyezzük a májat fóliával bélelt formába, igazítsuk a tetejét egyenesre, majd fóliázzuk be a tetejét is, és tekerjük körbe formástól is.
12 órára tegyük hűtőbe, ezt követően helyezzük 62 °C-os sütőbe és pároljuk 22 percig, enyhén préseljük le, és 6 órára ismét helyezzük a hűtőbe.
Tálaláskor a pástétomot vékony pengéjű, forró vízbe mártott késsel szeleteljük, a redukált borral színezett tányérra tálaljuk, tetejére 2-3 szem mazsolát helyezünk.

aranymazsola , libamáj , tokaji aszú , barna cukor , fehérbors