Ráspi (Horváth József) receptje
2012. február 16.- 5 dkg aszalt szilva
- 2 cl Ráspi-féle vagy modenai balzsamecet
- 20 dkg csokoládé
- pici vaj
- 4 szem mogyoró vagy mandula
- 5 dkg jó minőségű marcipán
- 5 dkg diónugát
- 5 dkg cukor
- 1/2 vaníliarúd
A durvára összevágott aszalt szilvára ráöntjük a balzsamesszenciát, a fél vaníliarudat belekaparjuk, 5 dkg csokoládéval vízgőz fölött összedolgozzuk, majd hűlni hagyjuk.
Folytonos keverés közben a mandulát vagy mogyorót felhevítjük, majd megszórjuk finoman kristálycukorral, úgy, hogy vékony karamellbevonatot kapjon. Kiöntjük a serpenyőből, és amíg még forró, meghintjük csipetnyi őrölt fahéjjal.
A kihűlt mogyorót bevonjuk az aszalt szilvából készült csokis masszával, utána vékonyan bevonjuk a diónugáttal is, majd következik a marcipán.
Ezután a csokoládét egy csipetnyi vajjal a megfelelő hőmérsékletre olvasztjuk, és belehempergetjük az előkészített bonbonokat.
Villával kiszedve, kicsit megütögetjük és lecsorgatjuk a felesleges csokoládét, majd belehempergethetjük kakaóba, pirított mandula- vagy dióőrleménybe. Egy órát hűlni hagyjuk.
csokoládé , aszalt szilva , vaj , balzsamecet , marcipán , mogyoró , mandula , diónugát , vaníliarúd