Receptek

Kakaós tekercs

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2020. június 22.
  • 400 g búzaliszt
  • 35 g porcukor
  • 40 g vaj
  • 220 g tej
  • 25 g élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)

Töltelék
Hozzávalók:

  • 37 g holland kakaópor (22%)
  • 213 g kristálycukor
  • 1 db tojásfehérje (a lekenéshez)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Folytassa, pékmester!

Kijöttünk már lassan mindannyian a karanténból, ám ettől még nem kell abbahagynunk az otthoni sütést-főzést. Bizonyos viselkedési formáink valószínűleg örökre megváltoztak az elmúlt két hónap alatt – miért ne maradhatna meg jó szokásunkként a kenyérsütés, péksütemény-készítés? A kézműves pékségek is kinyitnak, kinyitottak már, de gyúrni, dagasztani, a család asztalára frissen illatozó kifliket, zsömléket, buktákat tenni mindig öröm, és már az élesztő sem hiánycikk. A házi „pékséghez” szeretnénk további segítséget és ötleteket adni Péklapát rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere ezúttal kakaós tekercset ajánl. Kell ennél több egy jó reggelihez?

KAKAÓS TEKERCS

Hozzávalók:
400 g búzaliszt
 35 g porcukor
 40 g vaj
 220 g tej
 25 g élesztő
 1 db tojás
 1 db tojássárgája
 1 csipet só
 1 csomag vaníliás cukor
 40 g olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)

Töltelék
Hozzávalók:

37 g holland kakaópor (22%)
213 g kristálycukor
1 db tojásfehérje (a lekenéshez)

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A töltelék összetevőit a fent megadott mennyiségben összekeverjük. A lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot összekeverjük a vajjal, majd félretesszük. A tejben eloszlatjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és az egész tojást, majd a már bekevert szárazanyagokkal addig dagasztjuk, míg a tészta sima felületű lesz.



A kész tésztát letakarva kb. 30 percig pihentetjük. Az érett tésztát fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta felületére félretett 40 g vajat felolvasztjuk és a kinyújtott tésztára kenjük. Az előkészített töltelékkel meghintjük az olvasztott vajjal lekent tészták felületét. A téglalapokból háromszög formákat vágunk és kifli alakúra tekerjük.



Sütőpapírral bélelt lemezre rakjuk a kis tekercseket, enyhén lenyomjuk őket, hogy ne mozduljanak el a lemezen, felületüket megkenjük tojásfehérjével, és kb. 30-40 percig kelesztjük.



Előmelegített, 180-190 °C-os sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütjük.



AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.




kakaós tekercs , Zalaco , Péklapát