Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje
2020. június 22.- 400 g búzaliszt
- 35 g porcukor
- 40 g vaj
- 220 g tej
- 25 g élesztő
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)
Töltelék
Hozzávalók:
- 37 g holland kakaópor (22%)
- 213 g kristálycukor
- 1 db tojásfehérje (a lekenéshez)
Folytassa, pékmester!
Kijöttünk már lassan mindannyian a karanténból, ám ettől még nem kell abbahagynunk az otthoni sütést-főzést. Bizonyos viselkedési formáink valószínűleg örökre megváltoztak az elmúlt két hónap alatt – miért ne maradhatna meg jó szokásunkként a kenyérsütés, péksütemény-készítés? A kézműves pékségek is kinyitnak, kinyitottak már, de gyúrni, dagasztani, a család asztalára frissen illatozó kifliket, zsömléket, buktákat tenni mindig öröm, és már az élesztő sem hiánycikk. A házi „pékséghez” szeretnénk további segítséget és ötleteket adni Péklapát rovatunkkal, amelyben Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere ezúttal kakaós tekercset ajánl. Kell ennél több egy jó reggelihez?
KAKAÓS TEKERCS
400 g búzaliszt
35 g porcukor
40 g vaj
220 g tej
25 g élesztő
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
40 g olvasztott vaj (a kinyújtott tészta lekenéséhez)
Töltelék
Hozzávalók:
37 g holland kakaópor (22%)
213 g kristálycukor
1 db tojásfehérje (a lekenéshez)
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A töltelék összetevőit a fent megadott mennyiségben összekeverjük. A lisztet, a cukrot, a sót és a vaníliás cukrot összekeverjük a vajjal, majd félretesszük. A tejben eloszlatjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és az egész tojást, majd a már bekevert szárazanyagokkal addig dagasztjuk, míg a tészta sima felületű lesz.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE
A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.