Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje
2020. július 21.AZ ÖNTET
HOZZÁVALÓK:
- 100 ml olaj, ebből 1/4 rész karakteres olaj (pl. dió- vagy szezámolaj) és 3/4 rész semleges ízű olaj (kukorica, napraforgó, szőlőmag)
- 1/2 db zöldcitrom leve
- 3 ek borecet
- 1 ek szójaszósz
- 2 ek víz
- 1/2 kk barna cukor (nádcukor)
- 250 g friss kecskesajt
- tárkony, bazsalikom, menta csíkra vágva
- újhagyma
A dió- vagy szezámolaj ad egy kis pörkölt ízt. Ha nincs ilyen olajunk, használhatunk néhány szem pörkölt diót, mandulát, mogyorót, amit durvára vágva hintünk a salátára. Igen jól illik a képbe a marokkói argánolaj, néhány helyen Budapesten is kapható: szép mandulásdiós olajosmag-íze van.
A SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomokat meghámozzuk. Mélytányér közepére tesszük a friss sajtot. Köré rendezzük a különféle karakterű hámozott nyers paradicsomokat. A nagyobbakat félbe- vagy negyedbe vágva és kimagozva.
Tálalás előtt félórára hűtőszekrénybe tesszük - legyen hűvös, de ne jégszekrényhideg.
paradicsom , kecskesajt , olaj , zöldcitrom leve , borecet , szójaszósz , tárkony , bazsalikom , menta , újhagyma